Juscsenkót választottuk

A választás a számok tükrében

2004. december 31., 09:00 , 207. szám

Bár a Központi Választási Bizottság (CVK) lapzártánkig még nem hirdette ki az elnökválasztás december 26-án megismételt második fordulójának végeredményét, annyi máris bizonyos, hogy Ukrajna lakóinak többsége ezúttal is Viktor Juscsenkóra szavazott. A CVK internetes honlapja szerint a jegyzőkönyvek 100 százalékos feldolgozottsága mellett Viktor Juscsenko a szavazatok 51,99, míg Janukovics 44,19 százalékát szerezte meg.

Az ellenzéki elnökjelöltre adta le voksát a kárpátaljai magyarok túlnyomó többsége is.

Ami a részvételi arányt illeti, elmondható, hogy a harmadik fordulóban, amikor egyetlen kelet-ukrajnai régió sem produkált a száz százalékot is meghaladó eredményt, Nyugat-Ukrajnában sokakat otthon tartott a karácsony, a választók egy része pedig eleve belefásult az elhúzódó politikai csatározásokba, szinte természetes, hogy országosan mintegy 29 millióan járultunk az urnákhoz, szemben a november 21-én számlált több mint 30 millióval.

Kárpátalja viszonylatában is csökkent valamelyest az aktivitás, hiszen mintegy 604 ezren járultak az urnákhoz, a majd egy hónappal korábbi több mint 620 ezerrel szemben. A magyar többségű 75. számú választókörzetben november 21-én 93 489-en, míg december 26-án 87 557-en mentek el szavazni.

Kárpátalján mindhárom választási fordulóban Viktor Juscsenko győzött vetélytársával, Viktor Janukovics hatalompárti jelölttel szemben. Győzelme a legutóbbi alkalommal volt a legmeggyőzőbb, hiszen a szavazatok 67,45 százalékát sikerült megszereznie, míg ellenfelének csupán 27,39 % jutott.

Ami a kárpátaljai magyarság választási részvételét illeti, az alapvetően két periódusra osztható. Mint emlékezetes, a választás első fordulójában a magyarok lakta települések többségében Viktor Janukovics szerezte meg a győzelmet. Bár ez a győzelem nem volt elsöprő, ahhoz mindenesetre elégségesnek bizonyult, hogy a hat kárpátaljai választási körzet közül egyedül a 75. számú, többségében magyarok által lakott körzetben tudjon győzni Janukovics, azt a látszatot keltve, hogy a kárpátaljai magyarság szociáldemokrata–UMDSZ ösztönzésre a hatalom jelöltjét támogatja, amit a hatalompárti sajtó nem is győzött eleget hangsúlyozni. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) az első forduló során egyik jelölt mellett sem foglalt állást, tekintve, hogy azok a kárpátaljai magyarság vonatkozásában nem fogalmazták meg elképzeléseiket a jövőre nézve.

Változást ezen a téren a két forduló között Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt és Kovács Miklós KMKSZ-elnök között megindult tárgyalások hoztak. Miután az ellenzék vezére győzelme esetére írásos kötelezettséget vállalt egy sor, a kárpátaljai magyarságot érintő kérdésben, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség a november 21-i második fordulót megelőző néhány napban bekapcsolódott a Viktor Juscsenko melletti kampányba.

Az idő rövidsége ellenére a KMKSZ állásfoglalásának és kampányának igen látványos volt az eredménye, hiszen a 75. számú, úgynevezett magyar körzetben sikerült megfordítani az eredményt, így immár itt is Viktor Juscsenko győzött a szavazatok 54,34 százalékával, míg Janukovics a voksoknak csupán 40,81százalékát kapta. Ami a jelentős számban magyarok által lakott településeket illeti, megkétszereződött azon községek száma, ahol Viktor Juscsenko szerezte meg a győzelmet a második fordulóban.

Miután a nagyarányú csalások és visszaélések miatt a Legfelsőbb Bíróság elrendelte az elnökválasztás második fordulójának megismétlését, újra versenybe kellett szállni a magyar szavazatokért. Ez a megmérettetés is eredményes volt a KMKSZ részéről, hiszen egyértelműen mutatta a kárpátaljai magyarság elkötelezettségét a nyugati demokratikus értékeket képviselő jelölt mellett, s gyakorlatilag egyenértékű volt a választási eredmény gyökeres megfordításával az első fordulóhoz viszonyítva. (Lásd táblázatunkat, melyben szürkével jelöltük azokat a településeket, ahol Juscsenko győzött!) Jellemző például, hogy míg az első fordulóban a magyar településeken Juscsenkónak a szavazatok 28,21, Janukovicsnak pedig 54,26 százalékát sikerült megszereznie, addig a december 26-i megismételt második fordulóban az ellenzéki jelölt a szavazatok 61,61 százalékát kapta, míg ellenfele csupán 32,68 százalékát. Míg az első fordulóban a magyarok által jelentős számban lakott 86 település közül Juscsenko csak 13-ban győzött, a megismételt második fordulóra ez a szám 74-re nőtt.

Bár országos szinten valószínűleg sokáig folytatódik még a választási küzdelem a bíróságok előtt, a kárpátaljai magyarság tekintetében máris levonható néhány következtetés. Ismét bebizonyosodott például, hogy a magyarlakta vidékeken a magyarság érdekeinek figyelembe vétele nélkül nem lehet megszerezni a közösség támogatását, a megfélemlítés, az adminreszursz bevetése legfeljebb ideig-óráig hozhat némi eredményt. Eldőlt továbbá, hogy bár igyekeznek belénk sulykolni a magyarság politikai megosztottságát, a harmadik választási forduló eredményei azt bizonyítják, a választók a döntő pillanatokban felismerik és támogatják a közösséget hitelesen képviselő erőt.

ntk