"A pótvizsgák rendszeres látogatója leszek..."

IX. Gólyabál a Rákóczi főiskolán

2004. december 31., 09:00 , 207. szám

Kilencedik alkalommal avatta gólyáit a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, ráadásul idén első ízben tehette ezt "hazai pályán", azaz a főiskola új épületében, a néhány nappal korábban átadott, s Esztergom nevét viselő díszteremben.

A palotást követően dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnökasszonya a diákok szokásaira és a karácsonyi hangulatra való tekintettel két ajándékot nyújtott át a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) képviselőinek: egy örökös bérletet a főiskola konferenciáira és egyéb rendezvényeire, valamint egy "Ebbe rajzolj, ne a padra!" feliratú rajzfüzetet.

Rövid, ámde velős beszédében dr. Soós Kálmán rektor történelminek nevezte a pillanatot, hiszen első alkalommal rendezhették meg a főiskola saját épületében a gólyabált, majd egy anekdotát mesélt arról a diákról, aki csalással vádolta az őt megbuktatni készülő jogtanárát, mondván, "a csalás nem más, mint másnak tudatlanságát annak megkárosítására felhasználni".

Az újdonsült diákok bemutatkozását az agronómia szakosok kezdték, akik "virágnyelven" jellemezték a diákokat. A tanító-óvópedagógusi és a tanító-angol szakosok a 100 éven aluliaknak készült műsorukban a főiskolások sanyarú sorsát énekelték meg, majd az óvodapedagógusok adtak elő népdalfeldolgozást. Az ukrán-magyar és magyar-történelem szakos hallgatók a II. Rakoncátlan Fiatalokat Korrepetáló-Megzabolázó Főiskola életéből mutattak be pillanatképeket. A magyar-angol és angol-magyar szakosok műsorát követően a földrajz-biológusok FBI-ügynökei tartottak bemutatót, majd a biológia-földrajz szak énekelt a fürge diáklábakról Vuk után szabadon. A földrajz-történelem és történelem-földrajz szakosok férfikórusa a kollégium lakóinak kedvenc slágerével kívánt "aranyesőt a szép kis házra". A matematika-informatika szak képviselői először tanáraikat, majd saját szakukat mutatták be. A tanítói szak osztályfőnöki órája a pályaválasztáshoz nyújtott segítséget. Végül az est fénypontjaként az angol-történelem szakos diákok rendeztek Vegasztár karaoki versenyt, hogy megvizsgálják a főiskola közismert tanárainak énekesi vénáit. A legjobb duett előadója a Csernicskó István–Beregszászi Anikó páros lett, a legjobb énekes díját Brekovszky István kapta, a legdinamikusabb előadóművésznek Szilágyi László bizonyult, a legjobb színpadi öltözék díjat Gönczy Andreának ítélte a zsűri, míg a Legnagyobb hatást gyakorolt a zsűrire kategória díjat Koljádzsin Natália nyerte.

A bemutatók szüneteiben kiosztották a főiskola legeinek járó hagyományos okleveleket és pezsgőket. A főiskola legjobb fenekű tanárnője címet idén Svetkó Erzsébet kapta, a legstréberebb diáklány A. Ádám Györgyi lett, a főiskola legpoénosabb tanárának Izsák Tibor, legjobb mellű diáklányának Séra Natália, legtanárabb tanárnőjének Beregszászi Anikó, leglógósabb diákjának Sin János bizonyult. A műsorvezetők a gólyák bemutatkozó műsorait követően a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) nevében átnyújtották a Köszönet a Főiskolának díjat Orosz Ildikó elnökasszonynak, majd felköszöntötték a születésnapját ünneplő Urbán Zsuzsannát, a HÖK elnökét.

A gólyák esküjét és a nyitó keringőt követően kezdetét vette a hajnalig tartó tánc, melyhez a Bózsár család húzta a talpalávalót.

Olasz Tímea