Vágtáról ügetésre váltottak az árak

Csökkent a gázolaj ára

2005. január 7., 09:00 , 208. szám

Decemberben a kárpátaljai üzemanyagpiacon a gázolaj árának enyhe csökkenése volt tapasztalható (a hónap eleji literenkénti 2,80-2,79-ről a hónap végére 2,77 hrivnyára csökkent az ára), ami a kőolaj világpiaci árának visszaesésével magyarázható. A benzinfajták árai ugyanakkor változatlanok maradtak.

Az élelmiszerek tekintetében a kenyér és az étolaj kivételével decemberben tovább nőttek az árak, ami az elnökválasztással kapcsolatos bizonytalansággal, valamint a karácsonyi-év végi bevásárlási rohammal magyarázható.

Üzemanyag

December folyamán a rekordot jelentő hordónkénti 50 USA-dollárról 40 dollárra esett vissza a kőolaj világpiaci ára, aminek hatására egy sor országban csökkentek az üzemanyagárak. Ukrajnába azonban nem gyűrűzött be még a világpiaci trend, csupán a gázolaj ára csökkent valamelyest. Mindezt az elemzők azzal magyarázzák, hogy az országban korábban túlságosan nyomottak voltak az árak, a kőolajszármazékokat forgalmazók már-már veszteségesen dolgoztak. Ezért aztán a mostani jelentős árcsökkenés ellenére is csupán a gázolaj árát voltak hajlandók visszavenni néhány kopijkával.

Amint azt Tarasz Csumak, az Uzshorodnaftoprodukt üzemanyag-forgalmazó társaság értékesítési menedzsere a Kárpátaljának elmondta, a megye üzemanyagpiacán stabil az ellátás valamennyi üzemanyagfajtából, ugyanakkor nem számíthatunk az árak csökkenésére. Januárban és februárban valószínűleg még stabil marad a piac, ám a mezei munkálatok kezdetével várhatóan újra meglódulhatnak az üzemanyagárak.

Élelmiszer

Ami az élelmiszerpiacot illeti, a politikai válság, illetve az év végi bevásárlási láz következtében megnövekedett kereslet folytán az árak decemberben tovább nőttek. Míg a megyei árfelügyelet kitart amellett, hogy stabilak maradtak az árak, a valóság ennél árnyaltabb képet mutat.

A liszt kilogrammonkénti átlagára megyei viszonylatban 1,60 hrivnya, a piaci ár ugyanakkor a novemberi 1,70-2,40 hrivnyával szemben december végén már 1,75-2,50 hrivnyát tett ki. A fehér kenyér ára megmaradt az 1,70-1,80 hrivnyás ársávban.

A cukor kilója az üzletekben 3,00-3,50 hrivnyába kerül, a piacokon ára a december eleji 2,70-2,90-ről a hónap végére 2,80-3,20 hrivnyára nőtt.

Jelentősen megugrottak a tojásárak. Az ünnepek előtt már csupán 50-55 kopijkáért volt kapható darabja, a felső árhatár elérte a 0,60 hrivnyát, egyes településeken pedig az 1 hrivnyát is.

Novemberben az alapvető élelmiszerek közül az étolaj drágult leginkább (15%-kal), decemberben azonban jelentősen csökkent az ára: a hónap eleji literenkénti 6,00-7,25 hrivnyáról a hónap végére 5,90-6,75 hrivnyára esett vissza.

Míg novemberben mintegy 1,25 hrivnyával nőtt a sertéshús ára, decemberben a 18-25 hrivnyás szinten stabilizálódott. Ugyanez mondható el a marhahúsról is, melynek kilogrammonkénti ára a hónap folyamán a 15-19 hrivnyás ársávban mozgott.

Baráth József