Kirándulásra fel?!

Utazás, pihenés itthon és külföldön

2005. január 14., 09:00 , 209. szám

Egyiptom, Tajvan, Alpok, Tátra, franciaországi körutazás, hajdúszoboszlói gyógyfürdő – mindez csak röpke ízelítő a kárpátaljai utazási irodák téli üdülési kínálatából. Számunkra talán még furcsa, de tény, hogy aki teheti, a téli hónapokban is nyaralhat. Beutazhatják például Dél-Franciaország nevezetes városait, a téli sportok szerelmesei pedig síelhetnek az Alpokban vagy a Tátrában. A lehetőség tehát adott, és hajmeresztő árak ide, vízumproblémák oda, sokan élnek is az utazási irodák, cégek exkluzív vagy éppen akciós, ún. hot-tuor ajánlataival.

Aki télen szeretne üdülni, az ilyentájt olcsón utazhat például Egyiptomba. Az ungvári cégeknél a kezdőár 240 dollár/7 éjszaka (vannak 9 és 14 napos turnusok is): szállás, félpanziós ellátás, repülőjegy oda-vissza, plusz 10 dollár reptéri vízum. Luxuskivitelben mindez 1200-1500 dollár/fő. Egy munkácsi utazási iroda ajánlata szerint a piramisok hazájába szóló utazás ára 345 dollár/fő (7 éjszaka, félpanziós ellátás), ugyanez kedvezménnyel 199 dollár/fő (arra az időszakra, amikor sok a szabad repülőjegy).

A téli nyaralásnál maradva, elutazhatunk Tajvanra (838 dollár/fő: utazás, 7 éjszaka + reggeli), az Egyesült Arab Emirátusokba (717 dollár/fő: utazás, 8 éjszaka + reggeli), vagy akár az indonéziai Bali szigetére is, Szingapúr érintésével (2009 dollár/fő: 9 éjszaka négycsillagos szállodában + reggeli). Ugyancsak hirdetnek utazást a karibi tengerpartra, a Kanári-szigetekre. Talán furcsa, de mint megtudtuk, a téli üdülés árai magasabbak a nyári idényhez képest. Ennek oka, hogy míg nyáron Tunézia, Ciprus vagy a török Riviéra "kiváltják" a drága üdülőket, addig télen csak a trópusokon találni nyarat, napsütéses tengerpartot, és ezt persze meg kell fizetni.

Ismét felfutó ágban vannak a hagyományos turistautak, autóbuszos kirándulások. A legnépszerűbb úti célok: Magyarország, Csehország, Szlovákia nagyvárosai és jellegzetes vidékei. A munkácsi Ekszkurszia irodánál meglehetősen népszerű például a Budapest–Szentendre–Debrecen–Eger útvonalú csoportos kirándulás (a kezdőár 135 euró/fő: 3 éjszaka, teljes ellátás, idegenvezetés), illetve Hajdúszoboszló termálvizes uszodái (magánházas elhelyezéssel egy éjszaka 12 euró/fő + reggeli).

Ha valaki Franciaországba, Svédországba szeretne kirándulni, vagy az Alpok hegyvidékén síelni, pihenni, annak a vízumkérelmezésnél ajánlatos igazolni, hogy havi fizetése nem kevesebb, mint 1800-2500 hr. Ha ez adott, a pályázónak nagyobb az esélye arra, hogy meg is kapja az egyszeri beutazásra jogosító engedélyt. Svédországba kevesen utaznak vidékünkről. Aki mégis ott szeretne síelni, annak egy háromcsillagos szállodában, nem főszezonban 7 nap szállásért + napi kétszeri étkezésért 860 dollárt kell fizetnie, plusz az útiköltség. (Információ: szveta–tour@ua.fm, tour@exkursia.mk.uzhgorod.ua e-mail címen).

– Vidékünkről télen viszonylag kevesen utaznak külföldre, a pihenni vágyók leginkább a havas Kárpátokba szerveznek hétvégi kirándulást vagy hosszabb szanatóriumi üdülést. Ukrajna jelentősebb turisztikai régiói: Kijev, Donyeck, Odessza, Lemberg. Télen az odesszai turisták a legaktívabbak. A nevezett térségekből sokan töltik Kárpátalján téli szünidejüket, mások viszont csupán átutazóban járnak itt, úti céljuk a szlovákiai Magas- és Alacsony-Tátra, valamint Magyarország. A franciaországi, olaszországi, svédországi téli üdülés szinte elérhetetlen az ukrajnai, kárpátaljai turistáknak és nemcsak az árak miatt, hanem mert nehezen kapnak vízumot. Tapasztalataink szerint a kérvényezők mindössze 2-3%-a kap beutazási engedélyt ezektől az országoktól. Ilyen arányok mellett az utazási irodáknak nem kifizetődő az utazáshirdetés és csoportszervezés – tájékoztat Miroszlav Papp, az ungvári Tefeszo utazásszervező cég igazgatója.

A síelés szerelmeseinek tehát marad Szlovákia, azon belül a Magas-, illetve Alacsony-Tátra. Az ár ebben az esetben is idényfüggő. A Hotel Panorama (Magas-Tátra) szobaárai ünnepi szezonban (december 4 – január 5.) 60-120 euró/fő, pótágy 28 euró, fő síszezonban – 30-80 euró/fő, egyébként – 24-57 euró/fő. Ez napi szállást + svédasztalos reggelit jelent, az ebéd vagy vacsorarendelés plusz 7 euró személyenként. A gyerekeknek pótágyat biztosítanak: 4-9 éves korig térítésmentesen, 5-11 éves korig 50%-os árengedménnyel. A magánszektorban az apartmanok kezdőára 10 euró/fő/éjszaka. Ebben nincs benne az étkezés ára, viszont biztosított a konyhahasználat. (További információk: www.chotour.sk, e-mail: chotour@chotour.sk)

– A Magas-Tátra főként a kevésbé jól síelők, inkább pihenni, szórakozni vágyók kedvelt úti célja, ahol a szállodák egyben szórakoztatóközpontok is. Az Alacsony-Tátra a sportolók paradicsoma, itt a szállodák napközben néptelenek, mindenki síel, snowboardozik, sportol. Ukrajnából sokan "magánúton" vágnak neki Szlovákia hegyvidékének, az utazási cégekhez rendszerint csak azok fordulnak, akiknek szlovák vízumra van szükségük. A belső megyékben, illetve Kijevben közkedvelt a gyerekcsoportok utaztatása a szlovákiai Magas-Tátra üdülőibe (5-7 napos turnusok) – mondja Miroszlav Papp.

Az ötnapos turnus állomásai: 1. nap – érkezés Ungvárra, reggeli, utazás Szlovákiába, elhelyezés a Tatarske Zrube hotelban; 2. nap – kirándulás autóbusszal Szlovákia egyik legnagyobb barlangrendszerébe; 3. nap – kirándulás a neves Strbske Pleso síüdülőbe, síelési lehetőség, kirándulás felvonóval a Szoliszko-hegycsúcsra (magasság: 2404 m); 4. nap – egész napos kirándulás a Tatraland aquaparkba; 5. nap – városnézés Nagymihályban, utazás Ungvárra. A csoportos utazás ára – szállás + teljes ellátás – felnőtteknek 30 euró/nap, gyerekeknek 24 euró/nap; a kirándulás útiköltsége 1100 dollár; vízum: felnőtteknek 35 dollár, gyerekeknek 5 dollár.

Aki mégis inkább itthon maradna, az a Kárpátokban is talál pihenési, sportolási lehetőséget. A szanatóriumok, turistatelepek előjegyzéssel, helyfoglalással fogadnak vendégeket. A nagyobb szállók és sítelepek szállásajánlatairól bőséges információval szolgálnak az utazásszervező cégek, utazási irodák, csakúgy, mint a magánszektor ajánlatairól. A szanatóriumok irányárai 95-350 hr/fő/éjszaka (étkezéssel), a magánszektor irányárai – a Munkácsi, Szolyvai járásban – 95-120 hr/fő/éjszaka (kétszeri étkezés), – a Rahói járásban – 100-250 hr/fő/éjszaka (plusz reggeli). A szálláselőjegyzés biztos és kényelmes megoldás, de előfordulhat, hogy épp a lefoglalt időszakban nem lesz síelésre alkalmas hó az adott térségben. A magánszektorban szinte bármikor lehet szálláslehetőséget találni, a kellemes pihenés biztosítékául azonban érdemes jegyzett, "leinformálható" szálláshelyet választani.

Popovics Zsuzsanna