Megyei tanács: Andrusz maradt az elnök

2005. január 14., 09:00 , 209. szám

Hétfőn került sor a megyei tanács soros plenáris ülésére, melyen a 24 főre bővült Nép ereje képviselőcsoport követelésére beszámolt munkájáról Mikola Andrusz elnök. A megyei tanács elnöke elleni bizalmatlansági indítvány nyomán ugyanakkor nem jött össze a menesztéshez szükséges 56 "igen" szavazat.

Mikola Andrusz beszámolójában, melynek gerincét már korábban közölte a megyei hatalompárti sajtó, a hangsúlyt arra fektette, hogy az elnökválasztási időszakban a feszültség fokozása helyett a megértés és a nyugalom megőrzésére törekedett. A képviselők egy jelentős része ugyanakkor úgy vélte, hogy Andrusz az állami közigazgatás alegységévé degradálta a tanácsot, asszisztált a választási visszaélésekhez, s a választások második fordulója után, amikor a tanácsnak irányt kellett volna mutatnia a megye lakosságának, megakadályozta, hogy összeüljön a testület. A tanács vezetését ért kritika hatására furcsa módon Nuszer Ernő, a megyei tanács elnökének helyettese jelentette be lemondását, míg Mikola Andrusz kifejtette, továbbra is együtt szeretne működni a képviselőtestülettel és az elnökválasztást követően kinevezendő új megyei hatalommal.

Hosszas vita után 34 képviselő követelésére szavazott a testület az Andrusz elleni bizalmatlansági indítványról. A titkos szavazás során 34 képviselő az elnök távozására, 31 pedig a maradására voksolt. Ahhoz azonban, hogy eredményes legyen a bizalmatlansági eljárás, a 84 fős testület kétharmadának "igen" szavazatára lett volna szükség.

A képviselők ezenkívül jóváhagyták az ülésen a megye 2005. évi költségvetését: a büdzsé bevétele ezek szerint a dotációkkal, szubvenciókkal együtt 307 749 600 hrivnyát tesz ki, s ugyanennyire rúgnak a kiadások is. Ugyancsak "rábólintottak" a megyei honatyák a 2005. évi megyei gazdasági-szociális fejlesztési tervre. A KMKSZ megyei tanácsi képviselői a helyzet egyetlen pozitívumaként lapunk kérdésére azt emelték ki, hogy a testület végül is elfogadta a költségvetést, s ezáltal az új évben megindulhatnak a kifizetések, semmi sem gátolja a gazdaság, az oktatási, kulturális, egészségügyi szféra munkáját.

Baráth József