Szobanövények ápolása télen (2.)

2005. január 14., 09:00 , 209. szám

A szobanövények, házi dísznövények télen különleges figyelmet és ápolást igényelnek, hogy valóban ékei lehessenek életterünknek.

Amennyiben van rá lehetőség, lakásunk egy részében alakítsunk ki zöld sarkot, a növények ugyanis "jobban érzik magukat" egymás közelében. A kisebb növénycserepeket érdemes nagyobb, folyami kaviccsal feltöltött tárolóedénybe helyezni. Az ilyen elrendezésnél kedvező mikroklímát alakítanak ki maguk körül. A kavicságyat rendszeresen töltsük fel vízzel!

A szobanövényeinket időnként permetezzük felforralt, majd szobahőmérsékletre hűtött vízzel. A forralás azért lényeges, mert a kemény vezetékes víz ún. foltosodást okozhat a növényeken. Az ilyen permetezés nem csak a párásítást segíti, de a növények portól eltohadt légzőnyílásait is tisztítja.

A permetezéssel is vigyázni kell, mert a túlzottan páradús levegő a betegséget okozó gombáknak kedvez.

Télen ritkábban öntözzünk, elég hetente egyszer. Öntözés előtt vizsgáljuk meg a növény tárolóedényében lévő föld nedvességtartalmát. A virágföld soha ne tapadjon, ne "álljon össze". Az öntözővíz soha ne legyen hideg, legjobb a szobahőmérsékletű. Télen nem célszerű tápoldat használata, kivéve, ha azt a növény kondíciója megkívánja.

Ugyancsak lényeges a rendszeres szellőztetés. A növényeknek is fontos a friss levegő, ám soha ne nyissunk ablakot közvetlenül a szobanövényekre!

A beteg, elsárgult leveleket távolítsuk el növényeinkről, mert fertőzést okozhatnak. Egyes növények irritációt okozhatnak az ember bőrfelületén, pl. a buzogányvirágok (Dieffenbachia) és a rákvirágok (Aglaonema) fajai és fajtái. E növények ápolását követően mindig alaposan mossunk kezet, különösen akkor, ha növénynedv került a bőrünkre!

M. B.