Az egységért imádkoznak a keresztények

Ökumenikus imahét

2005. január 21., 09:00 , 210. szám

1988 februárjában a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsának ünnepi ülésén döntötték el a keresztény magyar egyházak, hogy az Egyházak Világtanácsa által 1968-ban kezdeményezett közös imaheteket megtartják. Kárpátalján 1990-ben éppen Munkács volt az a hely, ahol ezt a rendezvénysorozatot először megszervezték az egyházak vezetői, amelynek keretében a Szent Péter és Szent Pál napja közötti héten mindennap egy másik felekezet templomában gyűlnek össze a keresztény egyházak hívei és papjai, hogy az egységért imádkozzanak.

Áldást, békességet! Dicsőség Jézus Krisztusnak! Dicsértessék a Jézus Krisztus! - e hármas köszöntéssel üdvözölte Babály András római katolikus pap a munkácsi Szent Márton-székesegyházban összegyűlt keresztényeket az immár 15. éve megrendezésre kerülő ökumenikus imahét hétfői munkácsi nyitórendezvényén, majd így folytatta: "Krisztusban kedves testvéreim! Ma azért jöttünk össze, hogy hálát adjunk Istennek, aki egységre és az egység keresésére hív mindnyájunkat... Köszönjük Istennek az egyházak segítségével létrehozott művet itt a Földön, és külön a szlovákiai egyház segítségét, akik az idei év imahetének anyagát kidolgozták."

Idén a közös nyitóalkalmon Gulácsy Lajos nyugalmazott református püspök, munkácsi lelkész, Ivan Herevics, munkácsi görög katolikus pap, Alexandr Tattos, ortodox diakónus, Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Pogány István munkácsi római katolikus plébános szolgált közösen. Mindannyian a keresztény hit közös gyökereiről és a keresztény egyházak összetartozásáról beszéltek.

Gulácsy Lajos Szent Pál apostolnak a római gyülekezethez írt levele 8. részéből idézett, majd hozzáfűzte: "Tudjuk, hogy Isten elküldte az ő lelkét, a Szentlelket, és ezáltal mi Isten gyermekei vagyunk, s mivel gyermekek, örökösök is. Nagy dolog, hogy az élő Istennek örököse, gyermeke vagyok, az, hogy számomra valami csodálatos jövendő van elkészítve. Szent Pál ezt úgy fogalmazta meg, hogy amit szem nem látott, fül nem hallott, emberi értelem meg nem gondolt, azt készítette Isten az ő gyermekei számára. Ebben a csodálatos reménységben kell hogy éljünk."

Majnek Antal az egyházak közeledéséről beszélt: "Azok, akik megszeretik egymást, bizalommal tudnak egymás felé fordulni, azok között a szeretet lelke le tudja rombolni az előítéletek falait, képes begyógyítani a régi sérelmek sebeit. És lám, közös asztalnál tudnak ülni, sőt talán még imádkozni is tudnak közösen. Nagyon kérlek benneteket, imádkozzatok értünk, papokért, lelkészekért, hogy mi is így tudjunk egymáshoz közeledni, mi is ilyen bizalommal forduljunk egymáshoz akár asztalnál, akár oltárnál, akár az Ige mellett ülve, állva, és így, egymás mellett tudjunk egy pontra, Jézusra nézni."

Az ökumenikus alkalom végén a jelen levő papok és lelkészek közösen kérték Isten áldását a templomban egybegyűltekre és a távollévőkre.

A hét folyamán Kárpátalja számos településén kerül sor további ökumenikus istentiszteletekre.

Badó Zsolt