"A fiataloknak kell továbbvinniük ügyeinket"

Mi újság Aknaszlatinán?

2005. január 21., 09:00 , 210. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Aknaszlatinai Alapszervezetében több esemény miatt is emlékezetes marad a hátunk mögött hagyott 2004-es esztendő. Erről kérdeztük Sóbányi Imre alapszervezeti elnököt.

- Azzal kezdeném, hogy tavaly novemberben Aknaszlatinán megalakult a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének (KMKSZ ISZ) helyi alapszervezete. Ez örömteli esemény, hisz Szlatinán mindig is aktív volt a fiatalság, és a hangadók régóta készültek az "önállósulásra". A KMKSZ helyi alapszervezete jelenleg közel 900 tagot számlál. A KMKSZ ISZ Aknaszlatinai Alapszervezete hetven taggal alakult, közöttük sok főiskolással. Szükség is van a fiatalokra, hisz véleményem szerint, hosszú távon nekik kell továbbvinniük felvállalt ügyeinket, feladatainkat - mondja Sóbányi Imre.

- Miről marad emlékezetes a szlatinai magyar közösség számára a 2004-es esztendő?

- Hosszú lenne minden egyes rendezvényt, összejövetelt számba venni. A legfontosabb mégis talán az, hogy méltóképpen megemlékeztünk az 1944-ben a lágerekbe hurcolt kárpátaljai és ezen belül a helyi magyar férfiakról. Pünkösdkor ultramaratoni emlékfutást szerveztek a helyi fiatalok, s egyetlen nap alatt tették meg az Aknaszlatina-Szolyva távot (120 kilométer). Novemberben hatnapos gyalogtúrát szerveztünk, s Szlatináról Rahóra, majd Szolyvára gyalogoltunk: tizenévesek, nagyapák közösen. Jólesik, hogy látva áldozatvállalásunkat, Szlatinán egyre többen érzik magukénak a 60 évvel ezelőtti közösségi tragédiát. A láger a mai napig beszédtéma a községben, a túrán részt vevő iskolásokat mindenki dicséri, mindenki büszke rájuk.

- Mit vár a 2005-ös évtől?

- Kívánok további sikereket szervezetünknek és mindazoknak, akik kiállnak a magyar ügyért itt, Kárpátalján. Az idei alapszervezeti közgyűlésen szeretném bejelenteni visszavonulásomat, átadni a stafétabotot az utódomnak, miután, Istennek hála, betöltöm 75. életévemet. Megnyugvással tölt el, hogy lesz kinek átadni a munkát. Már most tervezzük, hogy idén is rendezünk gyalogtúrát, ám ezúttal nem Szolyva, hanem Sztarij Szambor, az egykori gyűjtőtábor helyszíne lesz az úti célunk. Nemrég múlt 10 éves a KMKSZ Aknaszlatinai Alapszervezetének Őszirózsa Nyugdíjasklubja. Ez is kedves jubileum, amit szeretnénk közösen megünnepelni.

P. Zs.