Fűtés már van, de kevés a tüzelő

Nem fáznak a magyar iskolások Rahón

2005. január 21., 09:00 , 210. szám

Mint arról tavaly beszámoltunk, a rahói magyar iskola tanulói november-december folyamán fűtetlen osztályokban tanultak. A tanév második felét már meleg tantermekben kezdte az iskola, ám a rendelkezésre álló fűtőanyag valószínűleg nem tart ki tavaszig.

A Rahói 1. Számú Középiskola bázisán működő magyar osztályoknak évekig a helyi római katolikus plébánia adott otthont. Az egyház és a támogatók összefogásával végre sikerült elérni, hogy az idei tanévet már önálló épületben kezdhesse a jelenleg hét évfolyammal működő intézmény. Az iskolává átalakított épület fűtési rendszere azonban nem készült el időben, ezért kellett fázniuk a gyerekeknek.

December közepén a helyi közegészségügyi szolgálat már-már bezárással fenyegette az iskolát, s bár végül nem kellett szüneteltetni a tanítást, a félév végén már csak rövidített tanórákat tartottak az iskolában.

A fűtési rendszer "életre keltése" nem volt egyszerű feladat, Kozel István városi képviselő irányításával a karácsonyi ünnepek idején is mesterek dolgoztak az iskolában. "Január 10-én próbafűtést tartottunk, a rendszer jól működik. Azóta az iskolában meleg van, a fűtésben nem volt fennakadás. A bázisiskola 10 tonna szenet bocsátott a magyar osztályok rendelkezésére, ami becsléseink szerint 1,5-2 hónapra lesz elegendő. Ehhez valamennyi fát is sikerült szerezni, de messze még a tavasz, így az iskolának további fűtőanyagra lesz szüksége" - nyilatkozta lapunknak Kozel István.

Mint a példa mutatja, Kárpátalján helyenként máig nem egyszerű elérni, hogy biztosítva legyenek az anyanyelven való oktatás feltételei. Rahón gyakorlatilag állami, önkormányzati segítség nélkül teremtettek új iskolát a magyar gyermekeknek, s azt sem volt egyszerű elérni, hogy végre meleg legyen a tantermekben.

-nagy-