Hideg vízzel az egészségért

Megyeszerte ezernél is több „rozmár” fürdőzik télen

2005. január 21., 09:00 , 210. szám

Ungváron a városközpontban, a gyaloghíd közelében a legnagyobb téli hidegben is rendszeresen fürdőzik néhány "rozmár", pontosabban néhány ember, akik naponta megmártóznak az Ung jéghideg, esetenként a szó szoros értelmében jeges vizében.

A téli fürdőzők ma már alig keltenek feltűnést a megyeszékhelyen. Mindenki tudja: teljesen "normális" emberek, akik délidőben fürdőruhát vesznek, és az időjárástól függetlenül besétálnak az Ungba. A kívülállónak persze szokatlan "kedvtelés" a fagypont alatti szabadvízi fürdőzés, ám a rozmároknak ez a természetes.

– Négy éve ismertem meg az ún. minimális mozgás elnevezésű módszert, s azóta is ezt alkalmazom – mondja Spisák József. –A módszer lényege, hogy a test teljes felszíne hirtelen hideg vízzel érintkezzen rövid időre, ezért nem érkezik lehűlni a szervezet, és marad annyi energia, hogy testmozgás (futás, tornázás) nélkül tud belsőleg felmelegedni. A jeges fürdőzés testmozgással kombinálva már egészen más hatást vált ki, és sokkal jobban megterheli a szervezetet. Hosszú távon számomra a mozgás nélküli fürdőzés módszere vált be. Akik velem együtt fürdőznek, sosem esnek ágynak influenza, megfázás vagy egyéb vírusos megbetegedés miatt. Már ezért is megéri az a napi néhány perc, amit a fürdőzésre szánunk.

Hölgyek esetében nem illik életkorról beszélni, de az a középkorú, csinos hölgy, aki fülig érő mosollyal bújt ki a jéghideg Ungból, 15 évet nyugodtan letagadhat a korából. Mint mondja, ő két éve rendszeres téli fürdőző, és azóta elmúltak az ilyen-olyan egészségügyi panaszai. Natalka viszont "kezdő", másodszor fürdik a jeges Ungban, rendre betartva a "gyakorlott" rozmárok szigorú utasításait.

– Fontos, hogy az ember nyugodt, stresszmentes legyen a fürdőzés előtt. A lélegzetvétel az orron keresztül történik, nyugodt tempóban. Előbb a lábbelit kell levenni, majd lentről felfelé haladva levetkőzni. A hideg vízben tilos megfeszíteni az izmokat, lehetőleg lazán kell azokat tartani. Maximum 10-15 másodpercet töltünk a vízben, aztán lassú lépésekkel kijövünk a partra. Törülközni, a bőrt dörzsölni tilos. A vizes bőr intenzíven "párologtat", és a vízcseppek pillanatok alatt eltűnnek a test felszínéről. A felöltözést a lábnál kezdjük, s a sapka kerül utoljára a fejünkre. A szabályokat be kell tartani, különben a szervezet másfajta válaszokat ad, és valójában megfázás lesz a téli fürdőzés eredménye – int óvatosságra József.

A fürdőzők tiszteletben tartják egymás nyugalmát. Mártózás előtt és közben nem beszélgetnek, nem tréfálkoznak egymással. Egyesével lépnek a folyóba, s van, aki fejét is belemártja a hideg vízbe. A kezdőkre rá-rászólnak: "Ne mozogj, csak nyugodtan!"

Kárpátalján évek óta működik az a Kárpátaljai Rozmár elnevezésű megyei egyesület, melynek tagjai a természetes vizek segítségével igyekeznek óvni, rehabilitálni egészségüket. Az egészséges életmódot népszerűsítő és valló mozgalom 12 éve Munkácsról indult, ahol ma több mint 1000 tagja van az egyesületnek. Ungváron az Ung folyóban a filharmónia mellett, délidőben fürdőznek télen a "rozmárok". Végül néhány munkácsi járási községben, valamint Szolyván és Volócon is sok a "jegyzett rozmár".

Az idei enyhe tél egyébként nem kedvez számukra – panaszolják a rozmárok. Állításuk szerint mínusz tíz fokos levegőhőmérsékletnél sokkal "melegebbnek" érzik a plusz két fokos folyóvizet, mint a tavaszias, +5 – +6 0C időben. A "rozmár-szakirodalom" szerint a kezdők számára a december eleje és február eleje közötti időszak a legoptimálisabb az első fürdőszeánszokhoz. Az egészségmegőrzés szempontjából ez a fajta fürdőzés akkor hatásos, ha naponta végzik, ráadásul egész évben. Akik nyáron "lustálkodnak", azoknak decemberben az alapoktól kell újra kezdeniük a rozmárkodást.

Popovics Zsuzsanna