Megkezdődött a bejegyzési folyamat

Alakulóban a magyarság pártja

2005. január 21., 09:00 , 210. szám

Kijevben megkezdődött a magyarság választási pártjának, a "KMKSZ" - Ukrajnai Magyar Pártnak (KMKSZ-UMP) a bejegyzése.

Mint emlékezetes, a párt alakuló ülésére november 6-án került sor Ungváron, miután a számunkra előnytelenül megváltoztatott új választási törvény értelmében a pártalapítás maradt az egyetlen módja annak, hogy a kárpátaljai magyarság képviseltesse magát a helyhatósági szervekben. Az alakuló ülést követően megindult a bejegyzés feltételeinek előkészítése, melyek közül kétségtelenül az Ukrajna megyéinek kétharmadából származó tízezer támogató aláírás összegyűjtése jelentette a legnagyobb feladatot.

Végül hétfőn Kijevben Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke az igazságügy-minisztériumban hivatalosan benyújtotta a párt bejegyzéséhez szükséges okmányokat és az országszerte összegyűjtött több mint 11 ezer támogató aláírást. Az illetékeseknek az okmányok beadásától számított 30 napon belül kell határozniuk a bejegyzésről.

Miután Ukrajna törvényei előírják, hogy a választásokon azok a pártok vehetnek részt, melyeket legkevesebb egy évvel korábban jegyeztek be, a dokumentumok mostani benyújtása azt jelenti, hogy amennyiben rendben megtörténik a KMKSZ - UMP bejegyzése, a magyarság jelöltjei indulhatnak a 2006 márciusában esedékes helyhatósági választásokon.

ntk