Meleg ebéd a rászorulóknak

Ingyenkonyha Beregszászban

2005. január 21., 09:00 , 210. szám

A beregszászi járási Vöröskereszt ingyenkonyhája január 13-án délelőtt újévi szeretetebéden látott vendégül idős, elhagyatott, rászoruló embereket. A beregszászi Namény kávézó előtt a Vöröskereszt munkatársai 150 embernek osztottak meleg ételt.

A Vöröskereszt Beregszászban a téli hónapokban immár évek óta tart fenn ingyenkonyhát a rászorulók számára svájci támogatással. Az akció egyik legfőbb aktivistája a magyar származású Louis Bischof, a Svájci Vöröskereszt oszlopos tagja. Svájcban évente gyűjtést szerveznek a helyi Vöröskereszt segítségével a kárpátaljaiak számára, majd az összegyűlt pénzt a Magyar Vöröskereszt közvetítésével juttatják el a Vöröskereszt itteni szervezetéhez, amely azt a rászorulók étkeztetésére fordítja.

A támogatási program már több mint négy éves múltra tekint vissza, melyet dr. Kató Ernő, a Magyar Vöröskereszt főtitkárhelyettese kezdeményezett. Támogatókat keresve sikerült kapcsolatba kerülnie Louis Bischoffal. Általuk Beregszászban a téli hónapokban 75 főt részesítenek napi egyszeri étkezésben, melyből 50 személyt a Namény kávézóban, 25 főt pedig a beregszászi Sportkomplexum éttermében tudnak fogadni. Nagyobb ünnepek alkalmával még több rászoruló számára tudnak meleg ételt és forró teát biztosítani.

Ugyancsak a svájci segítségnek köszönhetően tudják támogatni a Nagyberegi Középiskola tanulóinak étkeztetését is, akik kiflit, tejet és almát kapnak.

F. Zs.