Menekülnek a szocdemek?

Gyorsan értékesítik vagyonukat...

2005. január 21., 09:00 , 210. szám

Az elnökválasztással kapcsolatos legutóbbi események teljesen reménytelenné tették a megye fő szociáldemokratáinak és kiszolgálóiknak a helyzetét. Lapértesülések szerint ezért azok sietve szökni készülnek, köztük Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke is.

Amióta nyilvánvalóvá vált, hogy Viktor Juscsenko nyerte az elnökválasztást, mind többen és egyre hangosabban teszik fel a kérdést, kik öröklik a megyei közigazgatás vezető posztjait a leköszönő szocdemektől.

"Kárpátalján mindmáig váratnak magukra a régóta óhajtott és remélt változások, aminek oka elsősorban a hibás káderpolitikában keresendő, hiszen az soha nem volt sem civilizált, sem ésszerű - állítja a megyei ukrán sajtó nyomán a Magyar Nemzet c. magyarországi napilap elemzése. - Az ország első államfője, Leonyid Kravcsuk a régi nómenklatúrának szavazott bizalmat, ami felgyorsította a jogtalan vagyonszerzés folyamatát, és felerősítette a szeparatista törekvéseket. Leonyid Kucsma viszont az Ukrajnai Egyesített Szociáldemokrata Párt (USZDP(o)) védőernyője alá rejtőző kijevi klánnak adta bérbe a megyét, amely néhány év alatt teljes egészében saját rezervátumává tette Kárpátalját."

Juscsenko győzelme az elnökválasztáson azonban teljesen új helyzetet teremtett. Az utóbbi hetekben a megye fő szocdem vezetői és kiszolgálóik szökéshez készülnek - állítja az ungvári RIO idei első számában. Az ukrán nyelvű megyei hetilap szerint egyelőre csupán Varcaba, a megyei belügyi főosztály volt vezetője mutat hajlandóságot arra, hogy Kárpátalján maradjon, ám ő is bizonyos "álcázó" intézkedéseket foganatosított - pazar házára vevőt, a maga számára pedig egy szerény "házikót" keres. Ezenkívül a lap szerint a parlament által korrupcióval, a bűnöző elemekkel való együttműködéssel megvádolt rendőrtábornok igyekszik elérni, hogy Ungváron nyíljon fiókintézete a Belügyminisztérium luganszki akadémiájának, amelynek élére maga szándékozik állni (mint emlékezetes, a megyei belügyi főosztály vezetői posztjáról történt leváltását követően az ügyvezető belügyminiszter rendeletével a luganszki akadémia rektorává nevezte ki Varcabát).

"Áruba bocsátotta házát a megyei közigazgatás vezetője, az USZDP(o) kárpátaljai szervezetének első embere, Ivan Rizak is - írja a Magyar Nemzet. - Felesége már hetek óta járja a lakásközvetítő ügynökségeket, hogy mielőbb vevőt találjon az Ungvár melletti villanegyedben lévő palotájára, amelyet előzetesen 250 ezer dollárra tartott, de ma már 200 ezerrel is megelégedne. Rizak egyébként azzal a kéréssel fordult a megyei milícia vezetőihez, hogy biztosítsanak külön védőőrizetet számára, mivel az utóbbi napokban telefonon többször is megfenyegették, és házát kövekkel dobálták meg."

A sajtó szerint hozzálátott vagyona felszámolásához Gajdos István szociáldemokrata parlamenti képviselő, az UMDSZ elnöke is. Az anyaországi kormányzat által máig a kárpátaljai magyarság képviselőjének tekintett szociáldemokrata politikus a RIO szerint mielőbb szeretne túladni benzinkútjain, fűrésztelepein és egyéb ingóságain. A lap szerint mindez csakis azt jelentheti, hogy a képviselő ugyancsak szökni készül.

Végül úgy tűnik, előrelátóan megtette a gyors meneküléshez szükséges intézkedéseket Kőszeghy Elemér, az UMDSZ alelnöke, a szociáldemokrata hatalmat hűségesen kiszolgáló Kárpáti Igaz Szó c. lap főszerkesztője is. Miközben a lap a választási eredmények dacára még mindig a KMKSZ lejáratásán dolgozik, méghozzá állami pénzen, Kőszeghy családja már hónapokkal korábban Kanadába utazott, s információink szerint a főszerkesztő útlevelében is ott lapul a kanadai beutazási vízum.

Magyar Nemzet/RIO/ntk

Kié lesz a hatalom?

Arról, hogy mi zajlik a színfalak mögött, gyakorlatilag semmi sem szivárog ki, ám annyi bizonyos, hogy a megye kormányzójának posztjára számos jelölt van, a többi pozícióról már nem is beszélve. A megye első emberének tisztére legesélyesebbek között Balogát, Ivancsót, Szjatinyát emlegetik, de a találgatni mindig kész sajtóban felmerült már Petyovka, Havasi, Krily neve is.

A találgatás izgalmán túl a leendő kormányzó személye azért is fontos, mert a Juscsenko által meghirdetett reformok véghezviteléhez egy kisebbfajta rendszerváltásra lesz majd szükség Kárpátalján is. Márpedig ez egyáltalán nem ígérkezik könnyűnek, különösen, ha arra gondolunk, hogy a szociáldemokrata pártszervezet milyen alaposan át- meg átszőtte az egész közigazgatási és önkormányzati rendszert az utóbbi években.

Természetesen az is látszik, hogy a Medvedcsuk-féle pártgépezet igen kevéssé alkalmas arra, hogy most, a választási vereség után illegalitásba vonuljon, s önfeláldozóan dolgozzék a 2006-os parlamenti választásokon aratandó esetleges győzelemért. A jobbára erőszakkal és kedvezményekkel toborzott szocdem gépezet széthullása már a sikertelen második választási fordulót követően megkezdődött, de sohasem volt Viktor Juscsenkónak annyi "híve" Kárpátalján, mint éppen napjainkban, a harmadik forduló után, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az ellenzéki jelölttől nem lehet elvenni a győzelmet. A kezdettől fogva ellenzéki erők részéről ma egyre gyakrabban hangzik el, hogy a tisztségek elosztásakor mind több olyan személy neve merül fel, akit tavaly még mindenki a szociáldemokrata eszme elkötelezett hívének tekintett.

Végül nem kevésbé fontos, hogyan sikerül majd a rendkívül sokféle erőből összeálló ellenzéket továbbra is összetartani a cél érdekében. Közismert, hogy jó néhányukat csupán a közös ellenfél, a hatalompártok elleni küzdelem tudta eddig egy táborba kényszeríteni, ez az összetartó erő azonban immár nem létezik. Viktor Juscsenkót még be sem iktatták hivatalába, a helyi sajtót olvasva azonban máris úgy tűnik, mintha repedezne az ellenzéki tábor egysége. Elég, ha példaként a munkácsi érdekeltségű Viktor Baloga Mi Ukrajnánk-os parlamenti képviselő és az ungvári érdekeltségű Szerhij Ratusnyak parlamenti képviselő közötti, többéves múltra visszatekintő ellentéteket említjük, melyekről csak az elnökválasztási kampány idején nem hallottunk, de most ismét az előtérbe kerülnek.