"Az a magyar, aki sorsközösséget vállal nemzetével"

A magyar kultúra napja

2005. január 28., 09:00 , 211. szám

Színházi előadással méltatta a magyar kultúra napját a kárpátaljai magyarság az ünnep előestéjén, január 21-én Beregszászban, ahol az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata Örkény Tóték című darabjából készült előadását mutatta be a mintegy 400 férőhelyes városi művelődési házban, ahová erre az alkalomra pótszékeket kellett beállítani.

Ünnepi beszédében dr. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke emlékeztetett: Kölcsey Ferenc sorsa és munkássága – aki szinte egész életét Beregszásztól nem is oly távol élte le – példamutató, több szempontból is szimbolikus a számunkra. Saját kúriájában élt, a nagy kulturális központoktól távol, mégis korának egyik legműveltebb embere volt, s olyan életművet hagyott hátra, hogy máig valamennyi magyar ember ismeri, szívébe zárja. Mindez pedig azért is fontos, mert a kultúra az egyik meghatározó nemzetmegtartó erő – hangsúlyozta a szónok.

Brenzovics László a bemutatandó darab szerzőjével és előadóival kapcsolatban megjegyezte: "Illyéssel szólva az a magyar, aki annak vallja magát, ám véleményem szerint ez kevés. Az a magyar, aki sorsközösséget vállal nemzetével. E tekintetben szimbolikus Örkény István példája, aki egész életében sorsközösséget vállalt a magyarsággal – mint munkaszolgálatos katona, mint hadifogoly a szovjet lágerekben, az 1956-os forradalomban és később is. Sorsközösséget vállaltak velünk, kárpátaljai magyarokkal a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulatának tagjai is, akik minden nehézség és csábítás ellenére szülőföldjükön maradnak, hogy itt ápolják a magyar kultúrát a mi örömünkre is."

A mintegy félezres ünneplő közönség meghatottan énekelte el a Himnuszt, végül a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata bemutatta Örkény István Tóték című drámája alapján készült fesztiváldíjas előadását Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Tóth László és Orosz Melinda főszereplésével.

ntk