Döntött a bíróság: a főiskoláé a volt törvényszéki palota

Az igazság pillanata Ungváron

2005. január 28., 09:00 , 211. szám

Január 19-én a Kárpátaljai Megyei Fellebbviteli Bíróság helyt adott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola fellebbezésének a Beregszászi Járási Bíróság tavaly júliusi döntésével kapcsolatban, mely megsemmisítette a felsőoktatási intézmény tulajdonjogát a Beregszász központjában álló egykori törvényszéki palotára, amelyet anyaországi segítséggel igyekeznek az oktatásra alkalmassá tenni. A politikai motívumokat sem nélkülöző ügyben végül, úgy tűnik, mégiscsak a jog győzedelmeskedett.

Mint emlékezetes, ügyészségi kezdeményezésre, s a Beregszászi Városi Tanács hathatós "közreműködésével" a Beregszászi Járási Bíróság július 14-én úgy határozott, hogy a városi tanács és a végrehajtó bizottság 2002-ben törvénytelenül adta a főiskola tulajdonába az egykori törvényszéki palotát. A járási bíróság döntése ellen a főiskola első fokon fellebbezett, ám panaszát a helyi bíróság augusztus 12-én azzal az indoklással utasította el, hogy "a főiskola az adott ügyben nem peres fél", és a bíróság "nem hozott döntést az intézmény jogait és kötelességeit érintően", így az intézmény nem is élhet panasszal a bírói döntéssel szemben.

Ezek után a megyei fellebbviteli bírósághoz benyújtott főiskolai fellebbezés egyik fő pontja is az volt, hogy a járási bíróság úgy határozott a Kossuth tér 6. szám alatti ingatlanról hozott városi tanácsi, illetve végrehajtó bizottsági döntésekről, hogy az ügybe nem vonta be magát az épülettulajdonost, azaz a főiskolát. A megyei bíróság helyt adott a fellebbezésnek, egyetértve a panasz tárgyával, hogy a főiskola is részt vehet a tárgyaláson, de előkészítésre visszaküldte az ügyet a Beregszászi Járási Bíróságra, ahol az eljárás sajnos 2 hónapot vett igénybe.

Az eredetileg decemberre kitűzött tárgyalást végül január 19-én tartották meg. A fellebbviteli bíróság ülésének tárgya egyetlen kérdés volt: törvényes-e a Beregszászi Járási Bíróság 2004. július 14-i döntése. A bíróság határozata e tekintetben egyértelmű volt: jóváhagyta a főiskola beadványát, mely a szóban forgó bírósági döntés hatálytalanítását kérte. Mint az indoklásban elhangzott, a Beregszászi Járási Bíróság döntésével a járási ügyészség kezdeményezésére megsemmisítette a Beregszászi Városi Tanács és a végrehajtó bizottság döntését az ingatlan tulajdonjogának átruházásáról a főiskolára, holott csak a Beregszászi Városi Tanács fordulhatott volna bírósághoz, s akkor is csak a megyei gazdasági bíróság lett volna illetékes az ügyben, s nem a járási bíróság.

Mint Iljasovics Viktor ügyvéd, a főiskola jogi képviselője a Kárpátaljának elmondta, véleménye szerint a járási ügyészség szerepe véget ért, miután figyelmeztette a városi tanácsot, hogy megítélése szerint törvénytelenül adta a főiskola tulajdonába a szóban forgó ingatlant. Csak abban az esetben fordulhatott volna bírósághoz az ügyészség, ha a városi tanács tíz napon belül nem felel beadványára, vagy visszautasítja azt. Mivel azonban a városi tanács jóváhagyta az ügyészség beadványát, a továbbiakban a testületnek kellett volna döntést hozni arról, hogy bírósághoz fordulnak-e vagy sem.

A megyei fellebbviteli bíróság határozata kihirdetésének napján, azaz január 19-én lépett életbe. A beregszászi járási ügyésznek egy hónap áll rendelkezésére, hogy a Legfelső Bíróságnál esetleg megfellebbezze azt, ám információink szerint ennek nem nagy a valószínűsége, miután ügyészségi körökben sem igen bíznak egy újabb eljárás sikerében, különösen úgy, hogy a megyei bíróság a járási ügyészség vonatkozó beadványát is visszautasította azáltal, hogy nem tárgyalta azt.

Mint dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi főiskola elnöke lapunknak elmondta, úgy érzi, a mostani döntés az igazság pillanata számukra.

– Igyekeztünk megvédeni a ránk bízott intézmény érdekeit, hiszen alapvető feladatunk és felelősségünk, hogy biztosítsuk a nyugodt, folyamatos munkát. Végre megszűnt a 2004 májusától a főiskolánk ellen folytatott hadjárat, s végre ismét a fő feladatunkra, az oktatásra koncentrálhatunk.

Dr. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, a főiskolát működtető alapítvány elnöke reményének adott hangot, hogy a megyei fellebbviteli bíróság döntése valóban a végét jelenti a főiskola ellen indított támadásnak.

– Ez a huzavona igen nagy károkat okozott Kárpátalja egyetlen magyar felsőoktatási intézményének, mert a főiskola épületének tulajdonjoga körül keltett bizonytalanság nagymértékben hátráltatta annak felújítását, ami viszont véleményem szerint senkinek sem lehet érdeke. Reméljük, hogy a városi képviselőtestület sem fog újabb beadványokkal, keresetekkel előállni, hiszen korábban nemegyszer deklarálta már, hogy nem kívánja elvenni az épületet a főiskolától, csak az ügy jogi részét szeretné rendezni. Nos, hinni szeretném, hogy a megyei bíróság döntésével ez megtörtént: az épület a főiskoláé. Reméljük végezetül, hogy sikerül további támogatókra, szponzorokra találnunk, és a következő évben is át tudjuk adni egy újabb felújított szintjét a főiskola épületének, belátható időn belül pedig az egész épület megújul, hogy tovább szolgálja a diákság, a kárpátaljai magyarság érdekeit.

Baráth József