Egyek lehetünk az egy Isten előtt

Ökumenikus alkalom Huszton

2005. január 28., 09:00 , 211. szám

Múlt vasárnap a hagyományoknak megfelelően közös ökumenikus alkalmat szerveztek a huszti történelmi egyházak, ezúttal a város ősi református erődtemplomában.

Az ökumenikus imahéthez kapcsolódó esemény a görög katolikus énekkar szolgálatával kezdődött, majd Szikszay Leopold római katolikus atya olvasott fel János evangéliumából. Mint hangsúlyozta, amíg Jézus egy az Atyával, addig legyenek egyek azok is, akik benne hisznek.

Szűcs István tiszteletbeli görög katolikus esperes arról beszélt, hogy Jézus mindenkit hív. Ha engedelmeskedve hívásának elindulunk, mindnyájan találkozunk. Bábics Vlagyimir atya, a huszti Felmagasztalás görög katolikus templom káplánja rámutatott: bár világunk sokféle vallású és kultúrájú, Isten előtt egyek lehetünk.

A házigazda, Józan Lajos református lelkész elmondta, hogy az idei ökumenikus imahét programját a szlovákiai keresztény egyházak vezetői állították össze, s mottójául egy Pál apostoltól vett idézetet választottak. "Más fundamentumot senki nem vethet azon kívül, amely vettetett, mely a Jézus Krisztus" - a lelkipásztor ezen ige alapján tartott rövid igehirdetést, majd a gyülekezetért, a husztiakért imádkozott, és Isten békéjét kérte egész világunkra.

Végezetül minden jelen lévő gyülekezet lelkésze megáldotta az egybegyűlteket.

dózsa