Gázvezetés gondokkal

Derceni helyzetkép

2005. január 28., 09:00 , 211. szám

A munkácsi járási Dercenben évek óta "téma" a település földgázzal való ellátása. Míg a szomszédos községeket sorra elérte a gázt szállító fővezeték, Dercen valahogy mindig kimaradt a "jóból". Amikor aztán a fővezeték végre elérte a falut, s a gázelosztó alállomás is megépült - tavaly ilyenkor -, a helyiek arra számítottak, idén télen már gázzal fűthetnek.

- Hogy nem így történt, annak részben az az oka, hogy a tervdokumentációt csak augusztusban sikerült engedélyeztetni, az illetékes állami hivatal ugyanis csak ekkor adott zöld utat a falun belüli vezetékhálózat kiépítésére. Ekkor megalakultak az ún. utcai szövetkezetek, létrejött a szerződés az egyik munkácsi kivitelezővel, és a portákon is hozzáláttak az emberek a gázfűtés bevezetéséhez - tudtuk meg Biró Ede polgármestertől.

Dercen 700 portájának mintegy egyharmadát érte el mára a közút mentén lefektetett gázvezeték. Az érintett utcákon 240 ház csatlakozott a vezetékhez, a legtöbb esetben az ún. gázcsonk is elkészült. A fővezeték anyagköltsége portánként 500 hrivnyát tett ki, a csonk bevezetése plusz 370-et.

- Mi nem ígértük, hogy télre gáz lesz Dercenben, hisz ez nagy felelőtlenség lett volna a tanács részéről. Látva a hivatalok hozzáállását, tapasztalva, hogy az anyagköltség napról napra nő (tehát borul az eredeti költségvetés), nem lehet napra vagy akár csak hétre pontos határidőt szabni a munkálatok befejezésére. Az tény, hogy a szomszédos Gáton 2002, Alsókerepecen 2003 óta földgázzal fűtenek. Ellenpéldaként viszont Rafajnaújfalut említhetném, ahol a lakosság pénzén a falun belül minden elkészült a földgáz fogadására, csak az államilag finanszírozott fővezeték nem épült meg, így nincs, ami a gázt szállítaná - mondja a község első embere.

Vannak még hibák, mondhatnánk. Ugyanakkor valóban felelőtlenség olyan beruházást hirdetni, amire a költségvetésben nincs megfelelő anyagi fedezet. A derceni gazdák nem is bízták a véletlenre az "otthon melegét", és erre a télre még készleteztek téli tüzelőt.

-nagy-