Nagyestélyi, abroncsszoknya, retikül

Farsangi készülődés

2005. január 28., 09:00 , 211. szám

Míg vidékünkön korábban elsősorban a tanév végi érettségi bálok idején volt bőséges választék a mutatós alkalmi ruhákból, ezúttal már most több olyan üzletet találtunk, ahol idei modellekkel és tetszetős, gazdag kínálattal csábítják vásárlásra a bálozni készülő hölgyeket.

"Épp a nagyböjt előtti esküvői időszakban járunk, amikor szép számmal rendeznek lakodalmat Ungváron és a környéken, így nem ritka, hogy naponta 4-5, vagy ennél is több nagyestélyi talál gazdára nálunk – mondja az ungvári Forte butik elárusítója. – A fiatalok favoritja a széles aljú – fodorral, alsószoknyával dúsított – báli ruha, valamint a testhez álló, csinosított "halacska"-fazon, melyet kreatív dekorációk díszítenek. Az idősebb korosztály jobban kedveli a flitterrel, gyönggyel, zsinórral, vagy egyéb módon díszített kosztümöket, kétrészes viseleteket. A klasszikus báli ruhákra, nagyestélyikre vonatkozóan az idei szezon sajátja a nyitott váll, amit muszlin, vagy a ruha anyagából készült széles sál fed. Télen divatos még a prémsál, a mutatós boa, de egy mesterien horgolt vállkendő is egyedi kiegészítője lehet az alkalmi öltözéknek".

A legpazarabb báli ruhákat az esküvőiruha-szalonok kínálják, ahol választhatunk a kész modellek közül, de akár varrathatunk is. Az utóbbi valamivel drágább megoldás, de biztos, hogy a ruhánk tökéletes lesz, kimondottan a mi alkatunkra szabott, ízlésünk szerint varrott.

A báli ruhák sajátja, hogy drága, keleti kelmékből készülnek: szatén, sifon, vékonyselyem, tüll, fátyol, muszlin, ballonselyem, aranyszállal szőtt ballon. Többrétegű, széles aljú tüllszoknyára 6-12 méter anyag is "rámegy", ha szép tartású ballonselyem szoknyát varratunk, akkor 4-5 méterből is "megúszhatjuk". Az alkalmi ruhákra szánt exkluzív textíliák rendszerint Törökországból, Perzsiából, Indiából származnak, minőségi kivitelben áruk 90-120, duplaszélességben 200-250 hrivnya/méter.

A tavalyi gyakorlattal ellentétben idén kevesebb helyen találtunk kölcsönözhető alkalmi ruhákat. A munkácsi Hermina szalonban is hiába érdeklődtünk.

"Ma már sokallják a 20-25 dollárt a ruhakölcsönzésért, pedig igen sok munkával jár kitisztítani, majd újra mutatóssá tenni egy kölcsönbe adott ruhát – mondja a Hermina fiatal üzletvezetője. – Az esküvői ruhák esetében a teljes szoknyarészt kicseréljük, de ez a báli ruháknál nem kifizetődő. 400-500 hrivnyáért igazán kellemes ruhákat lehet nálunk kapni, vannak olyanok is, melyek utólag utcai viseletté alakíthatók. Aki ötévente egyszer megy esküvőre, bálba, annak fontos szempont, hogy a drága pénzen vett ruhát később is viselhesse. Ugyanakkor van olyan kliensünk, aki évente 2-3 estélyit is varrat magának, mindig az éppen aktuális divattrend szerint."

A hölgyek rendszerint nem egyedül vásárolnak. Ungváron tanúja voltam, amint egy egész család – férj, anyós, unoka – igyekezett szép estélyit találni a fiatal, enyhén molett testalkatú anyukának. A hatodik ruha után – mely ismételten szűknek bizonyult – a férj kifakadt:"Hát nincs önöknél egy normális méretű ruha?!" Valljuk be, felháborodása nem volt teljesen alaptalan, mert való igaz, hogy a legmutatósabb ruhák között nem akadt 42-44-es méretnél nagyobb.

Ha már eldöntöttük, mit szeretnénk, az alkalmasnak vélt ruhákat fel kell próbálni, mozogni bennük egy kicsit. Vásárláskor a ruhához szánt (magas sarkú) cipőt is vigyük magunkkal, hogy ne tévedjünk a ruha hosszát illetően. A színválasztásnál érdemes figyelembe venni a hölgy haj-, illetve bőrszínét, az éles kontrasztok ugyanis diszharmóniát váltanak ki. Arra mindenképpen célszerű odafigyelni, hogy a gyanúsan olcsó (180-260 hr) áron "vesztegetett" alkalmi ruhák rendszerint silány minőségű, javarészt műanyag alapú textíliából készültek. Ezek hátránya, hogy nem engedik át a levegőt és viseletük meglehetősen kényelmetlen.

Hogy mennyibe kerül egy báli ruha vagy nagyestélyi? A kezdőár 400-500 hrivnya, egy egyedi olasz vagy francia modell ellenben 700-900 hrivnyába is kerülhet. Érdekes, hogy míg korábban rendre a férfiöltönyök voltak "olcsóbbak" a női alkalmi ruháknál, ma már alig találni valamirevaló öltönyt 450-700 hr alatt. A megjelenésükben konzervatív beállítottságú férfiak számára azzal a jó hírrel szolgálhatunk viszont, hogy ismét megjelentek a háromrészes – zakó, mellény, nadrág – öltönyök, amelyek 1-2 éve még teljesen hiányoztak az üzletekből.

"Az alkalmi öltönyök anyaga finom szövésű, színe rendszerint fekete vagy sötét színű. A fiatalok körében kedvelt még a bézs vagy krémszínű megoldás, ezek dísze a nyomott hosszcsíkozás. Az alkalmi öltöny egyenes vonalú, zsebeiről hiányzik a hajtóka. Újdonság a gomblyukak kézi hímzése, a "jól ülő" keskenyített nyakgallér. Az alkalmi nyakkendő rendszerint selyemből készült, anyaga finom, inkább fényes szállal szőtt, mint mintás. Ne legyen se pöttyös, se csíkos, az ünnepi viselet sajátja a kimért elegancia" – okít az egyik munkácsi férfiruha-szaküzlet eladója.

Kiegészítők. A jó megjelenéshez ízléses, alkalomhoz illő cipőre is szükség van. Ilyenből megfelelőt találni – méretben, fazonban, színben és árban – talán még nehezebb feladat, mint a ruhavásárlás. Tűsarokból, hegyes orrból és extravaganciából nincs hiány, klasszikus vonalú, egyetlen gyönggyel, csattal díszített, vagy csak fazonjából eredően "ízléses" cipőt viszont ritkán látni. Fontos tudnivaló, hogy a cipő a "lábon mutat", a polcon bármi lehet szép, ha az adott lábhoz nem illik. Alkalmi férficipőt 400-500 hrivnyáért, női szandált, tűsarkút, vagy báli "topánkát" valamivel olcsóbban: 200-350 hrivnyáért vehetünk.

A férfiöltöny ékéül szánt nyakkendőt 25-40, márkás kivitelben 75-90 hrivnyáért vásárolhatunk.

A hölgyek rendszerint bálba sem mennek táska, pontosabban elegáns retikül nélkül. A flitterrel, gyönggyel díszített, ezüst-aranyszín alkalmi retikülök kezdőára 60-70 hrivnya, de találni 120-ért is.

Ha valódi ékkövek helyett be kell érnünk ízléses bizsuval, akkor is szép pénzbe kerül egy-egy csillogó nyakék, diadém. Ezek kezdőára 70-150 hr között mozog, az összeillő fülbevaló–karkötő–nyakék szettért akár 300-450 hrivnyát is elkérnek.

Nem olcsó mulatság tehát a bálozás, mindent összevetve három báli belépő árát is felemésztheti ünnepi toalettünk. Szűkösen számolva 1000-1500 hrivnyát, vastagabb pénztárca esetén ennek dupláját-tripláját is rákölthetjük farsangi viseletünkre. Mindezt persze akkor érdemes, ha van alkalmunk illő miliőben, kellemes társaságban, "megadva a módját" bálozni.

Popovics Zsuzsanna