Van már kormányunk

Julija Timosenko a miniszterelnök

2005. február 11., 09:00 , 213. szám

Viktor Juscsenko elnök miniszterelnök-jelöltje, Julija Timosenko roppant népszerű a nacionalista erők körében, de nagyon népszerűtlen a túlnyomórészt orosz ajkú keleti régiókban. Timosenko meghatározó szerepet játszott a múlt év végén és ez év elején azoknak a tömegtüntetéseknek a szervezésében, amelyekkel Juscsenko tábora kicsikarta az elnökválasztás második fordulójának megismétlését, és elősegítette Juscsenko győzelmét az oroszbarát Viktor Janukoviccsal, az előző elnök, Leonyid Kucsma jelöltjével szemben.

A most 44 éves Timosenko - eredeti képzettsége szerint közgazdász - már több korábbi kormánynak tagja volt, 1999 és 2001 között miniszterelnök-helyettesi posztot is betöltött Viktor Juscsenko akkori kormányában. E poszton számos olyan reformot kezdeményezett, amelyekkel borsot tört Leonyid Kucsma akkori elnök és a hozzá közel álló üzletemberek orra alá.

Timosenko helyettese Anatolij Kinah, az Ukrán Gyáriparosok és Vállalkozók Országos Szövetségének korábbi elnöke, az Ukrán Gyáriparosok és Vállalkozók Pártjának vezetője. Kinah már korábban is volt miniszterelnök-helyettes (1998-tól 2001-ig), sőt kormányfő is 2001 májusától 2002 novemberéig. Kinah is indult a legutóbbi elnökválasztáson, de mindössze a szavazatok 0,9 százalékát sikerült megszereznie az első fordulóban, így nem jutott be a másodikba. A második fordulóban Juscsenkót támogatta.

Borisz Taraszjuk, a Juscsenko vezette Mi Ukrajnánk tömörüléshez tartozó Ukrajnai Népi Mozgalom elnöke került a külügyminiszteri posztra. Korábban is (1998 és 2000 között) viselte már ezt a tisztséget. A hadmérnöki végzettségű, 25 év tényleges katonai szolgálatot maga mögött tudó Anatolij Gricenko, Juscsenko elnökválasztási kampányának egyik irányítója kapta a védelmi tárcát.

Viktor Juscsenko elnök kijelentette a palament előtt, hogy "az új ukrán kormány nem fog lopni, és nem fogad el kenőpénzeket". A korrupcióval vádolt Leonyid Kucsma elnökségére célozva gunyorosan hozzátette: "Tudom, hogy ez Ukrajnában szinte hihetetlenül hangzik". Szavai szerint jelenleg az ország legnagyobb problémája a korrupció, amely áthatotta idáig az államgépezetet annak csúcsától egészen az alsó szintekig. Ígéretei szerint az új kormány munkájának alapelve lesz az átláthatóság. Az államtól "ellopott" vállalatokat viszszaadják az államnak, megszüntetik azokat a pénzügyi előnyöket, amelyeket egyes kiváltságos vállalkozásoknak juttatott a korábbi kormányzat, és felülvizsgálják az ország 24 különleges gazdasági övezetének működését. Mindennek az a közvetlen célja, hogy "kifehérítsék" a szürke és fekete gazdaságot, a hosszú távú cél pedig az, hogy közelebb juttassák az országot Európához - mondta. Hozzátette: adózásra kényszerítik a közterhek arányos viselése alól kibúvó vállalatokat, s már erre az évre 25-30 milliárd hrivnyás növekmény várható ennek nyomán az adóbevételekben. Azt ígérte, hogy a növekmény kétharmadát a kormány a lakosság szegény rétegeinek megsegítésére fordítja.

Timosenko hasonló ígéreteket vázolt fel a parlament előtt. Szavai szerint kormánya "széttépi a korrupció láncolatát", tisztes fizetést fog biztosítani az állami tisztviselőknek, hogy "ne turkáljanak az állampolgárok zsebében". El van szánva a politika és az üzleti élet szétválasztására, mert - mint mondta - "jelenleg e kettő úgy össze van nőve, mint a sziámi ikrek". A miniszterelnök asszony azt mondta pénteken a parlament előtt, hogy Ukrajna útja Európába vezet, s kormánya meg kívánja teremteni az Európához való csatlakozás alapjait.

A parlament 357 szavazattal, ellenszavazat nélkül jóváhagyta az új kormány programját.

MTI-ntk