Szándékosan mérgezték meg Juscsenkót

Nyomoz a főügyészség

2005. február 18., 09:00 , 214. szám

Szándékosan, s valószínűleg néhány kormányzati illetékes közreműködésével mérgezték meg Viktor Juscsenko elnököt tavaly szeptemberben - közölte múlt héten Szvjatoszlav Piszkun főügyész.

Az ukrán politikust ért - először egy ausztriai klinikán diagnosztizált - dioxinmérgezés ügyében nyomozó főügyész Bécsben a Der Standard című osztrák lapnak úgy nyilatkozott: a kórháztól kapott vizsgálati eredmények alátámasztják az ukrán nyomozók verzióját.

"Nincs kétség afelől, hogy ez előre megtervezett akció volt, amelyben valószínűleg néhány kormányzati illetékes is érintett" - mondta Piszkun.

Arra a kérdésre, hogy Juscsenkót azon a tavaly szeptember 5-i vacsorán mérgezték-e meg, amelyen részt vett az ukrán titkosszolgálat akkori helyettes vezetője is, a főügyész azt válaszolta: "A mérgezés időpontja nagyjából egybeesik a vacsoráéval, de bizton nem állíthatjuk, hogy pontosan azon a napon történt."

A főügyész nem volt hajlandó elárulni, vannak-e konkrét gyanúsítottjai az ügynek, a szóba jöhető elkövetők körét firtató kérdésre pedig azt felelte: "A kör olyan nagy, hogy félek, valakit kifelejtek, s egyeseket megsértenék ezzel" - idézte az MTI.