A hétvégéken ezrek síelnek a Kárpátokban

„A síelés a bátrak sportja”

2005. február 25., 09:00 , 215. szám

Ha van hó, akkor irány a sípálya! – vallják még február végén is azok, akik szívesen síelnek, hódeszkáznak, netán a sífutás, a síakrobatika szerelmesei. Az idei tél a hegyekben is sokat késett, januárt megelőzően csak a Drahobráton, illetve a Krasziján volt sízésre alkalmas hó. Januártól viszont beindult a síszezon s tart még ma is. A megyei állami közigazgatás turisztikai főosztályának felmérése szerint januárban egy-egy hétvégén több ezren síeltek a kárpátaljai sítelepeken.

Az egyik legkedveltebb sítelep – elsősorban a pályák jó minősége miatt – a Munkácstól húsz kilométerre található Szinyák. A turisták, "vasárnapi síelők" mellett sok profi alpesi síző, síakrobata sportoló is itt edz. Az év első hónapjában a telep két felvonója összesen 68,5 ezer utast szállított. Újdonság, hogy a felvonókat idéntől elektronikus kártyával vehetik igénybe a síelők. A kártyákat helyben állítják ki, és ugyanitt lehet "feltölteni" azokat a kívánt pénzösszeggel. A felvonónál utasregisztráló berendezés "olvassa" a kártyát, illetve vonja le róla a szállítás összegét. A rahói járási Drahobrat sítelepen ugyanilyen kártyás rendszer üzemel.

Szinyákon két felvonó működik, a kisebb 650 méter, a nagyobb 950 méter hosszúságú, az egyszeri szállítási díj 1, illetve 2 hr/fő. A felvonókat hétköznap délelőtt ingyen vehetik igénybe a gyerekek, diákok és nyugdíjasok. Szombat és vasárnap délután drágább a felvonó: a kicsin 2, a nagyon 4 hrivnyába kerül egy "fuvar". Március 8-án, a nemzetközi nőnap alkalmából a Szinyák telepen ingyenesen vehetők igénybe a felvonók!

A komolyabb sítelepeken ma már nemcsak felvonók és sífelszerelés-kölcsönzők működnek, de igény szerint képzett oktatók is foglalkoznak a sízőkkel. A csoportos síórákat rendszerint a kezdőknek, haladóknak, valamint a gyerekek esetében több korcsoportban külön tartják, lehetőség szerint a forgalmas lesiklópályáktól valamivel távolabb (ennek ára 30-40, a nagyforgalmú telepeken, pl. a Drahobráton 50 hr/csoport/óra). Az oktatók egyéni foglalkozást, edzést is vállalnak, ennek díja óránként 30-45 hr.

Időnként a jól síelőknek is érdemes síórát venniük, mondják a szakemberek, mindenekelőtt azért, mert a sílécek évről évre változnak (a gyártók kétévente új modelleket dobnak piacra), és a síléc formája kihat a síelési technikára. A különböző hóminőségű pályán való síelést szintén nem árt időről időre újratanulni.

A hozzáértők szerint szakember segítsége nélkül gyakorlatilag lehetetlen megtanulni síelni, mivel a tanuló nem látja saját hibáit, az edző viszont nemcsak észreveszi azokat, de azt is tudja, miként korrigálhatók.

– A tíz éven aluli gyerekek a legtanulékonyabbak. Azt szoktam mondani, hogy a síelés a bátrak sportja, a gyerekek pedig rendszerint sokkal bátrabbak, merészebbek, mint a felnőttek. Fontos, hogy a síoktató gyakorlott legyen, szót értsen gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. Ha jó az oktató, és a tanulónak is van némi affinitása a síeléshez (egyensúlyérzék, koordinációs képesség, némi bátorság), akkor akár egy nap alatt elérhető, hogy a kliens önállóan, a saját sílécén leérjen a pálya aljára – mondja Legeza István munkácsi síedző.

Mind a kezdő, mind a gyakorlott síelők számára aranyszabály, hogy mielőtt a pályára mennek, melegítsék be izmaikat. A merev izomzat sérülékeny, elég egy hirtelen mozdulat, és máris bekövetkezhet egy izomhúzódás, izomszakadás.

Ha hideg időben – mínusz 15-200C foknál – síelünk, fontos, hogy pamut arcmelegítő védje arcbőrünket, továbbá érdemes védő arckrémet használni. A hóról visszaverődő napfény és a porhó ellen kiváló védelmet nyújtanak a síszemüvegek. A duplafalú szemüvegek nem párásodnak, a sárga színűek ködben segítik a látást, a legmodernebb fejlesztésű, ún. kaméleon szemüvegek pedig a fényerősségtől függően változtatják színüket.

Aki éjszakai szállást keres Szinyák térségében, több lehetőség közül is választhat. A Szinyák szanatóriumba elsősorban gyógyulási szándékkal érkeznek a turisták, s ide általában minimum egy-két hónapra előre és hoszszabb turnusokra lehet helyet foglalni. A napi szállás-étkezés 95-350 hr/fő, plusz igény szerint a gyógykezelés költségei. A közeli Vodohraj szállóban 125 hr/fő a kezdő szállásár. Ugyanitt ez évtől egy 500 méter hosszú sífelvonó is működik. Kezdőknek az itteni pálya kiválóan megfelel, a haladók pedig autón negyedóra alatt elérik a szinyáki sítelepet. Ugyancsak foglalható szállás Beregszentmiklóson (Csinagyijevo) a Turisztszka Szadiba elnevezésű, falusi turizmussal foglalkozó cég közvetítésével. A családi házaknál való elhelyezés folyamatos, a szállásfoglalás minimális előszervezést igényel. Itt a napi szállás + étkezés kezdőára 40-50 hr/fő, luxuskivitelben –többszobás lakrész, igényes berendezés, telefon, színes tévé, fürdőszoba, parkoló -200-250 hr/fő. Ugyanitt gyerekcsoportokat is fogadnak, igaz, jellemzően a megye határain túlról.

– 40-50 fős csoport esetén jelentős árengedményeket adunk, a napi szállás, háromszori étkezés 40-50 hr/fő. Igény szerint, külön díjazásért gyalogtúrákat, autós kirándulásokat is szervezünk. Ha a turisták síelni szeretnének, meg kell szervezni a sítelepre utazást, felszerelést kell bérelni, fizetni a sífelvonót. Minimális kiadással számolva mindez további napi 100-120 hr kiadás, amit a kárpátaljai szülők nemigen tudnak megfizetni – mondja Danilo Szurmaj, a Turisztszka Szadiba igazgatója.

A lehetőség tehát adott, innentől már kinek-kinek a pénztárcáján múlik, hogy szervez-e téli, illetve most már inkább tavaszi vakációt.

Popovics Zsuzsanna