Hasznukra válik a helyes magyar beszéd

Kazinczy szépkiejtési verseny Nagydobronyban

2005. március 4., 09:00 , 216. szám

Február 26-án a Nagydobronyi Középiskola adott otthont a Kazinczy szépkiejtési verseny megyei döntőjének, melyre immár 15. alkalommal került sor. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által rendezett megmérettetésen 20 versenyző vett részt.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség nevében Berki Károly, a KMPSZ irodavezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, a magyar nép 1100 éve él kárpát-medencei hazájában, ahonnan az évszázadok során számos népcsoport tűnt el a történelem forgatagában. "Ha azt akarjuk, hogy a magyar nemzet éljen és fejlődjön, azért nekünk is tennünk kell, és ezt leginkább azáltal tehetjük meg, hogy ápoljuk gyönyörű anyanyelvünket" - mondta Berki Károly.

Dr. Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorhelyettese mindenkinek megköszönte a versenyen való részvételt. "Mindazok, akik időt, energiát nem kímélve készültek erre a versenyre, hogy szebben, jobban beszéljenek, azok nemcsak a saját, de valamennyiünk hasznára is dolgoztak" - mondta a rektorhelyettes.

A nagydobronyi iskolások ünnepi műsorát követően két korcsoportban kezdetét vette a verseny. A 20 döntős diák a járási középdöntők díjazottjai közül került ki. A verseny háromfordulós volt: egy szabadon választott, illetve egy kötelező szöveget olvastak a versenyzők, majd írásbeli feladatot oldottak meg.

A négytagú szakmai zsűri döntése szerint a 7-9. osztályos korcsoportban Szabó Ágnes (Bátyúi Középiskola, 9. osztály) lett az első, megelőzve Perduk Enikőt (Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium) és Mező Andreát (Eszenyi Középiskola). A 10-11.(12.) osztályosok között az első helyezés Bíró Nórát (Bátyúi Középiskola, 11. osztály) illette, második Herceg Erika (Nagydobronyi Református Líceum), harmadik Béres József (Bátyúi Középiskola) lett. A győztesek jutalma a KMPSZ oklevele és egy-egy ajándékcsomag volt. A középiskolás nyertesek áprilisban részt vehetnek a győri magyarországi döntőn.

F. Zs.