Hírek

2005. március 4., 09:00 , 216. szám

Sufrics fenyegeti az ügyészséget

Éles pengeváltás kezdődött a kárpátaljai megyei ügyészség és az ungvári illetőségű, de a parlamentbe Cserkaszi megyéből bekerült Nesztor Sufrics képviselő között a múlt héten. A sajtó által felkapott polémiát az váltotta ki, hogy beidézték az ügyészségre a honatya 72 éves anyját, magyarázatot kérve tőle tetemes vagyonának eredetéről. Mindenekelőtt arról, hogyan jutott hozzá a korábban állami tulajdonban lévő mintegy 200 hektár erdőhöz, az ungvári erdőgazdaság területén található Dubki üdülőhöz, erdészházakhoz, igazgatósági épülethez, egy vadászházhoz és magasleshez, valamint egy közel ezer négyzetméter alapterületű épülethez Nagydobrony határában. Az ügyészség és a milícia gyanúja szerint Sufrics nem teljesen törvényesen, aprópénzért privatizálta és íratta édesanyjára az értékes állami ingatlanokat. A képviselő az ügyben éles kirohanást intézett a vizsgálódó hatóságok ellen, politikai leszámolást emlegetve. Egyúttal megfenyegette az ügyészséget, hogy utánanéz, miből tollasodtak meg az ügyészség munkatársai és hozzátartozóik. Kilátásba helyezte, hogy a sajtó által vizsgáltatja ki, miből tellett az ügyészségi vezetőknek többszintes villákra, hétvégi házakra, luxusautókra, méregdrága utazásokra a világ legfelkapottabb üdülőhelyeire.

Átvizsgálják a Visztnik c. lapot

Kárpátalján elkezdődtek a régi hatalmat támogató, az ukrán elnökválasztási kampányban inkorrekt magatartást tanúsító sajtótermékek elleni vizsgálatok. A múlt héten a milícia szervezett bűnözés elleni osztályának munkatársai az ungvári Visznik szerkesztőségében okmányokat foglaltak le. A nyomozók magukkal vitték a lap pénztárkönyvét és különböző pénzügyi okmányokat, az adósokra és hitelezőkre vonatkozó dokumentumokat. Ihor Kicula főszerkesztő a vizsgálattal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a korábban hatalmat gyakorló Egyesített Ukrán Szociáldemokrata Párt (SZDPU(o)) ellen irányuló politikai megtorlásról van szó, amelynek ő is tagja. Az elnökválasztás alatt a Visznik Viktor Janukovics hatalompárti jelöltet támogatta.

Személycserék a rendőrségen

Elkezdődtek a személycserék a kárpátaljai megyei belügyi főosztályon. Jurij Rahivszkij megyei milíciaparancsnok a múlt héten megbízotti minőségben 18 új, magas rangú tisztségviselőt nevezett ki. Mint a sajtó képviselőinek elmondta, ha jól teljesítenek, akkor két hónap múlva véglegesítik beosztásukat. A megyei belügyi vezetés elsőrendű feladata a jelenlegi helyzetben az, hogy megtisztítsa a milíciát azoktól a munkatársaktól, akik lejáratták magukat és a testületet - tette hozzá. Rahivszkij azt is elmondta, hogy az ungvári Avangard stadionban november 26-án elfogott fegyveres banditák közül a vezér Volodimir Pauljón kívül már öt bandatag van őrizetben, további 9 ellen pedig nemzetközi körözést adtak ki. Rahivszkij megerősítette, hogy elődje, Vaszil Varcaba tábornok 120 ezer hrivnyát, Bukovcsanik, a megyei közlekedésrendészet vezetője pedig 70 ezer hrivnyát kapott nyugdíjba vonulásakor. A Sufrics család törvénytelen privatizációs ügyleteire vonatkozó kérdésre válaszolva a parancsnok hangsúlyozta: a parlamenti képviselő anyja úgy jutott az értékes erdészeti birtokokhoz, hogy a dubki községi tanács meghamisította az okmányokat.

Hiányos a Padijun finanszírozása

Hiányos finanszírozás fenyegeti az Ungvári Gyermek- és Ifjúsági Központ (PADIJUN) működését. A megyeszékhely idei költségvetésében ugyanis a korábbi évekhez képest jóval kevesebb pénzt irányoztak elő az ifjúságpolitikai szempontból fontos létesítmény fenntartására. Az oktatói-nevelői munkaközösség és a személyzet bérének biztosítására a tavalyi összeg egyharmadát utalták ki, a központ fenntartásához szükséges teljes összeg pedig kevesebb mint felére zsugorodott. Az intézmény várható működési zavarai, amelyek az illetékesek szerint akár két hónapon belül felléphetnek, 3 ezer gyermeket érintenek. A központban 110 hivatásos pedagógus 210 különböző kört működtet.

Nagy János