Pocsai Vincéné: "Megvalósultak az álmaim"

Isten éltesse!

2005. március 4., 09:00 , 216. szám

Március elsején ünnepelte születésnapját Pocsai Vincéné tiszteletes asszony, a Kárpátaljai Református Egyházkerület Nőszövetségének elnöke. Születésnapi beszélgetésünk elején megosztotta velünk kedvenc igéjét: "Bízzál az Úrban, és jót cselekedjél; e földön lakozzál és hűséggel élj. Gyönyörködjél az Úrban, és megadja néked szíved kéréseit. Hagyjad az Úrra a te utadat, és bízzál benne, majd ő teljesíti." (37. zsoltár)

- Hogyan jött létre Kárpátalján a református nőszövetség?

- Az első nőszövetség Búcsúban alakult, 1993-ban. 1994-ben már egyházmegyei konferenciát tartottunk Nagyszőlősön, a református templomban. Erre ötszázan jöttek el, ekkor alakult a Kárpátaljai Református Egyházkerület Nőszövetsége. Régi álmom volt, hogy itthon is működjön ez a szervezet. 1986-ban Debrecenben voltam egy nőszövetségi konferencián, akkor határoztuk el, hogy Isten segítségével létre kell hozni a nőszövetséget Kárpátalján is. Kérésünk meghallgatásra talált, ma megyénk 18 településén működik tagszervezet, hozzánk tartozik továbbá a kijevi és a szimferopoli magyar nőszövetség is.

- Milyen céllal tartják összejöveteleiket a nőszövetségi tagok?

- Szövetségünk legfontosabb célja az Isten igéjére való figyelés. Keressük azokat az asszonyokat, akik nem járnak a gyülekezetbe, őket hívogatjuk. Akik eljönnek egy-egy ilyen alkalomra, rendszerint csatlakoznak hozzánk, idővel a templomi istentiszteletre is eljárnak. Az én korosztályom annak idején nem részesült hitoktatásban, a nőszövetség egy lehetőség arra, hogy közösen tanuljuk követni Jézust. A nőszövetségi együttlét imádsággal, énekléssel, igehirdetéssel kezdődik, majd száraztészta-készítéssel és beszélgetéssel folytatódik. Igyekszünk besegíteni a református líceumok, a csongori iszákosmentő misszió, a balazséri Béthel konferenciaközpont és a búcsúi diakónia ingyenkonyha munkájában, ahol naponta 450 ingyen ebédet készítenek.

- Hitoktatóként naponta találkozik iskolás gyerekekkel, tinédzserekkel. Kérnek-e valamiben tanácsot a fiatalok?

- 1993-ban kaptam hitoktatói diplomát. Isten olyan türelmet és szeretet adott, hogy valamennyi tanítványomat szeretem és igyekszem az Úrhoz vezetni. Jelenleg férjem - Pocsai Vince lelkipásztor - gyülekezeteiben vagyok hitoktató, Makkosjánosiban, Beregardóban, Búcsúban és Kígyóson. Valóban nagyon sok gyermek van, akin látszik, hogy problémákkal terhelt az élete. Némelyik tinédzser el is mondja, milyen nehézségei vannak otthon. A hatodik, hetedik osztályosok rendszerint a párválasztásról, a szerelemről faggatóznak. A Biblia mindenre választ ad, ha van érdeklődés, minden kérdésre találunk építő választ.

- Lányos édesanyaként hogyan érinti, hogy gyermekei továbbtanulnak, egyre kevesebb időt töltenek otthon?

- Tünde lányunk gyermekaneszteziológus a beregszászi járási kórház intenzív osztályán és a munkácsi gyermekkórházban. Lívia szintén orvosnak készül, szülész-nőgyógyász szeretne lenni. Nehéz volt a lányokat elengedni Ungvárra az egyetemre. De el kellett fogadni, hogy gyermekeinket Istentől kaptuk ajándékba, és Istenre kell őket bízni.

- Lelkészfeleségként milyen feladatoknak, kötelességeknek kell eleget tennie a mindennapokban?

- Igyekszem a férjem segítőtársa lenni mindenben. Egy gyülekezetben sok függ a lelkészcsaládtól, attól, hogy miként éli meg hitét, a Krisztussal való kapcsolatát.

Badó Zsolt