"A Szövetség feladata szerepet vállalni a magyar ügyek vitelében"

A KMKSZ beregszászi városi közgyűlésén

2005. március 4., 09:00 , 216. szám

Február 26-án a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében került sor a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Alapszervezetének tisztújító közgyűlésére.

Elnöki beszámolójában Horkay Sámuel értékelte a Beregszászi Alapszervezet teljesítményét az ukrajnai elnökválasztási kampányban. Elmondása szerint a KMKSZ érdeme is, hogy míg az első két fordulóban Juscsenko kevéssel előzte meg Janukovicsot, a harmadikban már a szavazatok több mint 60%-át megszerezte.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke beszédében kiemelte, hogy a Szövetségnek kiegyensúlyozott, következetes politikát kell folytatnia, és részt kell vennie az új hatalom működtetésében addig, míg az eszköz lehet a kárpátaljai magyarság helyzetének javításában. "Jelen helyzetben kipróbáljuk a gyakorlatban, tudunk-e hatalmi pozíciókat kontrollálni, magyar érdekeket érvényesíteni. A Szövetség feladata, hogy az adott közösség a számarányának megfelelő szerepet tudjon vállalni a magyar ügyek vitelében, ami nem egyszerű feladat" - mondta a KMKSZ elnöke.

Bakancsos László, a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének elnöke azon véleményének adott hangot, hogy ha az ország szabadabb, demokratikusabb lesz, akkor a kárpátaljai magyarság helyzete is javulni fog. Reményei szerint a 2006-os helyhatósági választásokat követően az eddiginél sokkal több képviselője lesz a KMKSZ-nek mind a városi, mind a járási, mind a megyei tanácsban.

Dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a Rákóczi Főiskola elnökének üdvözletét a közgyűlés résztvevőinek Riskó Márta, a KMPSZ alelnöke tolmácsolta.

A tisztújítás során a tagság ismét Horkay Sámuelt választotta a városi alapszervezet elnökévé a 2005-2008-as időszakra. Az alelnök Tóth Géza, alapszervezeti titkár Bocskor László lett. Megválasztották továbbá az öttagú elnökséget és az alapszervezet választmányát.

A közgyűlést megtisztelte jelenlétével Varga Levente, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa Beregszászi Ügyfélszolgálati Irodájának vezető konzulja, Péter László konzul, Ivan Gerhardt, a beregszászi Merkurij Művek vezérigazgatója, Bartha Ferenc megyei képviselő, a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének alelnöke, valamint a KMKSZ ISZ képviselői.

-kaszonyi-