Határátkelő a két Szelmenc között

2005. március 11., 09:00 , 217. szám

A hatvan éve kettéválasztott magyar falu, Kis- és Nagyszelmenc közti határátkelő megnyitásának szándékáról döntött múlt szerdán a szlovák kormány.

A Szlovákia és Ukrajna jelenlegi határa által kettészelt település esete a második világháború végórái óta egyedülálló Európában. A hajdan egy települést alkotó község közösségének tagjai, közvetlen családtagok több mint fél évszázada élnek egymástól elszakítva, egymástól mégis szinte karnyújtásnyi távolságra: a kisszelmenciek Ukrajnában, a nagyszelmenciek Szlovákiában.

A "két Szelmenc" lakói hosszú évek óta törekszenek megteremteni az átjárhatás feltételeit. Miután néhány éve a határsorompó két oldalán a szelmenciek egy kettévágott székelykapu egy-egy darabját jelképes mementóként felállították, az ügyben az Európai Unió is alaposan tájékozódott, a szelmenciek képviselői pedig az Egyesült Államok szenátusában is meghallgatást nyertek. Ezt követően indult el a folyamat, melynek során a szlovák és az ukrán kormány szakértői kormányközi megállapodásban rögzítették közös szándékukat, így a határ átjárhatóságának reménye most reális közelségbe került.

A szlovák kormány múlt szerdai döntése értelmében Pozsony 2,2 millió koronát szán a gyalogos és kerékpáros forgalmat mindkét irányban átereszteni hivatott átkelő létesítésére. Erre akkor kerülhet sor, ha az azonos döntést a kijevi kormány is meghozza. A kormányközi megállapodás szerint ennek a diplomáciai jegyzékben Kijevbe továbbítandó pozsonyi döntés kézhezvételét követő negyven napon belül kellene szerét ejteni - írja az MTI.