Két lövéssel végzett magával Kravcsenko?

Újabb fejlemények a Gongadze-ügyben

2005. március 18., 09:00 , 218. szám

A napokban újabb fejlemények váltak ismertté Georgij Gongadze újságíró meggyilkolása kivizsgálásának ügyében: Jurij Lucenko belügyminiszter megerősítette, hogy két golyó által ütött seb volt Jurij Kravcsenko egykori belügyminiszter holttestén. Mikola Melnicsenko Varsóban átadta Mikola Tomenko miniszterelnök-helyettesnek az általa Kucsma szobájában készített hangfelvételeket, a Legfőbb Ügyészség (LÜ) pedig tanúként kihallgatta Leonyid Kucsma exelnököt.

Március 6-7-én Varsóban tartózkodott Mikola Melnicsenko őrnagy, az elnöki őrszolgálat egykori tagja, aki annak idején az elhíresült hangfelvételeket készítette Leonyid Kucsma államfő dolgozószobájában. Az Ukrajinszka Pravda internetes hírújság közlése szerint Melnicsenko átadta Mikola Tomenko miniszterelnök-helyettesnek azokat a hanganyagokat, melyek véleménye szerint bizonyítják, hogy Kucsmának köze volt Georgij Gongadze újságíró, az Ukrajinszka Pravda szerkesztőjének 2000. szeptember 16-i meggyilkolásához.

Melnicsenko a Gazeta Wyborca lengyel lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a Tomenkóval folytatott megbeszélésen arról volt szó, hogyan segíthetne a Legfőbb Ügyészségnek a Gongadze-ügy kivizsgálásában. Melnicsenko úgy véli, hogy a Legfőbb Ügyészség a Gongadze-ügyben manipulálja Juscsenkót, aki szerint elsietve jelentette ki, hogy feltárták Gongadze meggyilkolásának részleteit.

A lap úgy értesült, hogy március 2-án az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) azt javasolta, tartóztassák le Jurij Kravcsenkót, ám a Legfőbb Ügyészség ezt elutasította. Március 4-én a volt belügyminiszter távozott az élők sorából, így meghiúsult a Legfőbb Ügyészség általi kihallgatása. Melnicsenko arról biztosította a lengyel újságírót, hogy az egykori belügyminiszter halála ellenére is képes arra, hogy bebizonyítsa: Kucsmának és környezetének köze van a Gongadze-ügyhöz. Szavai szerint a bizonyításhoz szükséges, hogy eltávolítsák a hatalom közeléből Kucsma egykori embereit.

Az Ukrajina Moloda ukrajnai napilap közlése szerint március 5-én Jurij Lucenko belügyminiszter megerősítette, hogy Jurij Kravcsenko belügyminiszter testén két lőtt sebre bukkantak: az egyik golyó az állkapcson keresztül hatolt be és a koponyát átütve távozott a fejből, a másik a jobb oldali halántékon hatolt be a fejbe és a bal oldalin távozott. Törvényszéki orvosszakértők állítása szerint abban az esetben, ha valóban öngyilkosság történt, az első lövést követően Kravcsenko már nem lett volna képes újabb lövést leadni a halántékára.

Március 10-én tanúként hallgatták ki a Legfőbb Ügyészségen az államfői posztról múlt év végén leköszönt Leonyid Kucsmát Gongadze meggyilkolásának ügyében. Az LÜ szóvivője az újságírók érdeklődése ellenére sem közölt részleteket a kihallgatás tartalmáról és hosszáról, sőt, azt sem árulta el, kihallgatják-e újra a volt elnököt, csak annyit mondott, hogy ez a nyomozóktól függ - adja hírül a BBC ukrán hírszolgálata.

Az elemzők és politikusok többsége úgy véli, hogy Jurij Kravcsenko halálával megszakadt az a fonal, mely a Gongadze-ügy kivizsgálásában Leonyid Kucsma leköszönt államfőhöz vezet. Ennek ellentmond az az információ, miszerint Kravcsenko az általa hátrahagyott feljegyzésben halála okaként Kucsma és környezete politikai intrikáit nevezi meg.

Baráth József