Megfúrták a kőolajvezetéket

Olajkitörés az államhatár közelében

2005. március 18., 09:00 , 218. szám

Március 5-én éjszaka csőtörést észleltek a Beregdéda és Asztély között húzódó nagynyomású, nemzetközi kőolajvezetéken. Kiderült, hogy a balesetet az okozta, hogy ismeretlenek megfúrták a 2 méterrel a föld alatt húzódó, 300 mm átmérőjű csővezetéket. Az országhatár közelében bekövetkezett olajkitörést a határőrök észlelték, akik értesítették a tűzoltóságot és a katasztrófavédelmi hatóságot.

A helyszínre érkező katasztrófavédelmi szakemberek szerint a vezetékre vélhetően "csapot ütöttek", ám az a magas nyomás miatt kiszakadt. Az olaj előbb csak szivárgott, majd a felszínre tört, ám szerencsére nem terjedt szét nagy területen: a mintegy 5-6 köbméternyi olaj egy közeli kanálisban gyűlt össze.

Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a környezeti kár minimális. "A kárelhárításból kivették részüket a rendkívüli helyzetek megyei állami főosztályának szakemberei is. Az illetékes rendőrségi szervek nyomozást indítanak az ügyben" - tájékoztatott a hivatalvezető, aki személyesen is jelen volt a kárelhárításnál.

P. Zs.