A minőségi szőlőnemesítés

Tapasztalatcsere Beregszászban

2005. március 18., 09:00 , 218. szám

Az elmúlt hétvégén Beregszászban tartottak szakmai tanácskozást a Beregvidék szőlőtermesztői. A Tanítók Házában neves magyarországi előadók adták át ismereteiket a minőségi szőlőnemesítésről.

Dr. Bakonyi László adjunktus, a Veszprémi Egyetem Georgikon Kertészettudományi Karának doktora, a Balatoni Borutak Szövetségének elnöke a szőlőfajták kialakulásáról és származásáról értekezett. Ismertette a szőlő termesztési értékeinek meghatározó tényezőit. Szóba került a tenyészidő hoszsza, a szőlő beérésének ideje, a termőképesség, a szőlő minősége, a környezeti igény, a növény fagy- és téltűrése, a kártevőkkel, betegségekkel szembeni ellenállósága, valamint a termesztéstechnológiai igény, a szőlőfajták termesztési értéke stb.

A szakember beszélt a szőlőnemesítés irányairól: szelekció, keresztezés és nemesítés, honosítás, fajtafenntartás. A szelekció - a meglévő fajták termesztési értékének valamilyen szintű növelése. Ez lehet tömegszelekció, pozitív vagy negatív, illetve klóntípusú szelekció (egy típus több tőke származéka) és klónszelekció (egy típus egy tőke származéka). Szó esett a keresztezésről (hibridizáció) és a nemesítésről (új fajták létrehozása). Az előadó ismertette a honosító nemesítést (a külföldi fajták kipróbálása), beszélt a fajtafenntartásról mint a szőlőnemesítés lényeges feladatáról.

Dr. Bakonyi László részletesen ismertette a nemesítés technikai kivitelezését. A generatív szaporítás folyamata: a porzókat eltávolítjuk a virágból, elszigeteljük a bibét, majd a szekrétum csepp megjelenésével elvégezzük a beporzást a kiszemelt apanövény pollenjével. Fontos a fejlődő bogyók védelme. Ezt követi a magonc kinevelése a magból, amit később felszaporítunk.

Az előadó ismertette a Magyarországon államilag minősített szőlőfajtákat és klónokat, valamint a minősítésre jelölt szőlőfajtákat. Szólt a Magyarországon forgalmazott növénykondicionáló anyagokról, ezen belül a Hungavit termékcsaládról. A jelenlévők figyelmébe ajánlotta azt a saját fejlesztésű borvizsgáló készletet (Bor-Tesztet), amely a bor és a must vizsgálatára alkalmas. A Bor-Teszt két fontos paraméter, a titrálhatósav- és a szabadkénessav-tartalom otthoni ellenőrzését teszi lehetővé.

A második előadó Dr. Balogh István oltványtermesztő, az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet nyugalmazott főtanácsosa, Kisfalud polgármestere volt. Előadásában a szaporítóanyag-termelésről és annak felügyeletéről értekezett. Bemutatta az oltványtermeléssel foglalkozó Pannon Plant céget, mely a nemes szőlőfajták választékát a közép-európai piacon kelendő fajtákból állította össze (Szürkebarát, Kékfrankos, Zweigelt stb.). Mint elmondta, a minőségi oltványtermesztésnél fontos a szőlő egészsége, a szaporítóanyag vírusmentessége. Ezt szolgálja a megfelelő izolációs terület betartása és vírusmentes törzsültetvények létesítése.

Dr. Balogh István válaszolt a jelenlévő gazdák kérdéseire. Elmondta, hogy ha megfelelően védjük a szőlőnövényt a vírusvektoroktól (fonálféreg, levéltetvek), akkor a vírustól való fertőződés veszélye minimalizálható. Az olaszrizling termesztési arányára vonatkozóan elhangzott, hogy a mai napig vezető szőlőfajta a fehérborszőlő-fajták között. Szóba került még az ún. "egyes-függöny" művelési mód, melyet elsősorban nem kiskerti termeléshez ajánlottak a szakemberek.

Molnár Bertalan