Újra kísért a múlt?

Parancsszóra ünnepeltek az iskolák

2005. március 18., 09:00 , 218. szám

Beregszászban idén a Beregvidéki Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség szervezte az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 157. évfordulója alkalmából tartott ünnepségsorozatot. A Petőfi-szobornál megtartott nagygyűlésre kötelező jellegű "meghívást" kaptak a városi és járási magyar iskolák.

Az iskolaigazgatókat Bacskó Tivadar, a beregszászi járási tanügyi osztály helyettes vezetője utasította arra, hogy iskolájuk vegyen részt a március 15-i beregszászi rendezvényen. Néhány iskolában mindez viszszatetszést szült, elsősorban azért, mert a "felsőbb utasítás" okán a beregszászi ünnepséghez kellett igazítani az iskolai március 15-i megemlékezés időpontját. Volt igazgató, aki megfenyegette szervező-pedagógusát: amennyiben nem vesz részt a beregszászi ünnepségen, a jövő tanévben ne számítson munkaszerződésre ...

Bacskó Tivadar "meghívta" a Mezőkaszonyi Középiskolát (az igazgató szavai szerint innen 30-an készültek a beregszászi ünnepségre), a Csetfalvai Általános Iskolát (az igazgató elmondása szerint innen 5 tanár és 5 diák készült Beregszászba), a Gáti Kovács Vilmos Középiskolát (az igazgató szerint innen 30-an tervezték az utazást), a Beregújfalui Általános Iskolát, ahonnan egy teljes autóbusz, 45-50 fő készült Beregszászba. Ugyancsak kapott "meghívást" a hetyeni, a beregdédai, a nagybégányi iskola.

Az idei beregszászi rendezvény szervezője a BMKSZ és az UMDSZ, Bacskó Tivadar ellenben egyik magyar szervezetnek sem tisztségviselője. Megkérdeztük az érintettet, milyen minőségben és kinek az utasítására végezte a közönségtoborzást? "Minden évben szólunk az igazgatóknak, hogy legyenek szívesek, vegyenek részt, ha az iskolai ünnepség is megengedi, a járási ünnepségen. Ez nem kötelező jellegű, az igazgatói fenyegetés teljes képtelenség, csak rágalom lehet" – nyilatkozta az ügyben Bacskó Tivadar.

Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke kérdésünkre elmondta: nem utasította Bacskó Tivadart arra, hogy kötelezze az iskolákat a beregszászi ünnepségen való részvételre. A hivatalvezető szerint ez a tanügyi helyettes vezető "magánakciója" volt.