Február elsejétől az év végéig igényelhető a szakkönyvtámogatás

Pedagóguskedvezmények

2005. március 25., 09:00 , 219. szám

A kedvezménytörvény alapján a határon túli pedagógusok és oktatók Magyarországon évente igénybe vehetik a szakirodalom-vásárláshoz nyújtott támogatást. Az érintettek kérésére annak jártunk utána, idén hogyan vehető igénybe a támogatás.

A szakkönyvvásárlási kedvezményt igénybe vehetik, akik rendelkeznek magyarigazolványnyal (hozzátartozói igazolványnyal), továbbá érvényesített pedagógusigazolvánnyal/oktatói kártyával.

A szakkönyvvásárlási támogatást tavaly óta új igénylőlapon kérvényezhetik a pedagógusok/oktatók. Ez tartalmazza az új pedagógusigazolvány/oktatói kártya igénylését vagy a meglévő hosszabbítását, illetve a támogatás igénybevételéhez szükséges adatvédelmi nyilatkozatot. Külön szakkönyvvásárlási igénylőlap és adatvédelmi nyilatkozat már nem létezik. Ezek be vannak építve az új igénylőlapba. Az OKÉV automatikusan regisztrál minden pedagógust, aki új igazolványt (hosszabbítást) igényel, és adatait felviszi a szakkönyvtámogatási listára.

A hozzájárulás akkor vehető igénybe, ha a nyilatkozatot az OKÉV elfogadta (kb. 3 héttel a beérkezés után). Fontos! Ha valaki még nem kapta kézhez az érvényesítőmatricás pedagógusigazolványát, de az OKÉV nyilvántartásában már szerepel az érvényesítés, akkor a szakkönyvtámogatás FELVEHETŐ!

A szakkönyvvásárlást 14 000 Ft/fő/év összegben vehetik igénybe a pedagógusok. A kedvezmény nem vihető át a következő évre, illetve mindig az adott naptári évre szól. A 14 ezer forintot nem kötelező egy alkalommal levásárolni.

A szakirodalom kizárólag a KELLÓ (Könyvtárellátó Közhasznú Társaság) könyvesboltjaiban vásárolható meg: Kódex Könyváruház (Budapest, V. kerület, Honvéd u. 5., tel.: 36-1-428-1010), Kazinczy Ferenc Könyvesbolt (Szeged, Jósika u. 34/A, tel.: 36-62-559-559).

Vásárlásnál be kell mutatni a kedvezményezett magyarigazolványát, pedagógus/ oktatói igazolványát. A vásárlás pénzhasználat nélkül történik. A KELLÓ Kht. nyilvántartja a kedvezményezettek adatait, igazolja a kijelölt könyvesboltnak a pedagógus vagy oktató jogosultságát és azt, hogy milyen összeg erejéig vásárolhat (milyen összegben vásárolt). A vásárlásról kiállított számlát alá kell írni. Meghatalmazott révén is történhet a vásárlás. Ez esetben a vásárláskor át kell adni egy meghatalmazást (a formanyomtatvány beszerezhető az Információs Irodákban), a meghatalmazó magyarigazolványát, pedagógusigazolványát, illetve azok másolatát.

A www.okev.hu internetes honlapon a Határon túli magyar diákok, pedagógusok és oktatók igazolványai címszó alatt további hasznos információk találhatók. Ugyanitt letölthetők az igénylőlapok, a meghatalmazás-minta (arra az esetre, ha nem tudják személyesen intézni az igénylést és a szakkönyvtámogatás magyarországi felvételét), ill. az adatvédelmi nyilatkozat arra az esetre, ha valaki még régi igénylőlapon nyújtotta be pedagógusigazolvány-érvényesítési kérelmét. Igénylőlap és nyilatkozat kérhető a kárpátaljai körzeti információs irodákban.

P. Zs.

Az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont tájékoztatása szerint 2004. január 1. és 2004. december 31. között 7708 szakkönyvtámogatás-igénylést fogadott a hivatal, ebből 5843 személy használta fel a támogatást (ebből 3940-en a teljes keretösszeget).

Az Ungvári Központi Információs Iroda adatai szerint 2004 áprilisa és novembere között 746 kárpátaljai pedagógus vette igénybe a szakkönyvtámogatást: Beregszászban és a Beregszászi járásban közel 300 fő, Ungváron és az Ungvári járásban több mint 150 fő, a többi városban és járásban összesen közel 100 fő.

2005 első két hónapjában 803 pedagógus szakkönyvtámogatás iránti kérelmét bírálta el pozitívan az illetékes magyarországi hivatal - tájékoztatott az Ungvári Központi Információs Iroda. Az OKÉV hivatalos tájékoztatójában ugyanakkor az áll, hogy "a 2005-ben levásárolható szakkönyvtámogatások a folyó év január 31-ével kezdődő héttől vehetők igénybe változatlan összegben (14 ezer Ft/fő)".