A másodállásban dolgozók adóbevallásáról

2005. március 25., 09:00 , 219. szám

Április 1-jéig kell benyújtaniuk a magánszemélyeknek az adóbevallást a másodállásban szerzett múlt évi jövedelmeikről. A természetes személyek adózásáról szóló törvény értelmében az idei évtől kezdve nem kell vagyonbevallást készíteniük azon természetes személyeknek, akik jogi személyeknél dolgoznak másodállásban.

A szóban forgó törvény szerint mostantól a másodállásban szerzett jövedelemből az azt kifizető jogi személy vonja le az adót. Mindez azt jelenti, hogy a mostanáig adóbevallásra kötelezett személyekről az őket másodállásban foglalkoztató jogi személyre hárult az adó pontos mértékének megállapítása és időben történő lerovásának kötelezettsége.

Továbbra is jövedelembevallást kell készíteniük viszont azon másodállásban dolgozó személyeknek, akiket természetes személyek foglalkoztatnak, a külföldön dolgozóknak, továbbá azoknak, akik jogosultságot kívánnak szerezni az adóhitelre, azaz az általuk befizetett adó bizonyos hányadának visszatérítésére.

Mint megtudtuk, az adóhivatalokban a munkaszüneti napokon is részletes és pontos tájékoztatást nyújtanak az érdeklődőknek az adóbevallás elkészítésével kapcsolatosan.

- figyelő -