Több mint ezer zarándok idézte fel Krisztus szenvedéstörténetét

Virágvasárnapi keresztút Korláthelmecen

2005. március 25., 09:00 , 219. szám

Virágvasárnap másodízben tartottak Krisztus szenvedésének történetét felidéző keresztutat és szabadtéri szentmisét Korláthelmecen. Az egyházi rendezvényen közel ezer római katolikus fiatal vett részt egész Kárpátaljáról. A keresztúttal egybekötött közös elmélkedés kezdeményezője Molnár János, helyi plébános volt.

Idén mintegy ezer katolikus hívő gyűlt egybe virágvasárnap Korláthelmec központjában. A zarándokokat és a helyi híveket Molnár János atya köszöntötte. "Nagy öröm, hogy egy szívvel, egy lélekkel imádkozhatunk és dicsérhetjük az Úr Istent. Kívánom, hogy ez a keresztút és ez a szentmise valamennyiünk lelki épülésére szolgáljon, hogy valamennyien átérezzük Krisztus szeretetét, azt a szeretetet, amely Krisztust arra késztette, hogy meghaljon értünk, hogy vállalja értünk a gyalázatot, a megaláztatást. Virágvasárnap, a szenvedés vasárnapján erre emlékezzünk!"

A keresztút során a hívek közül többen vállukra vették és vitték Krisztus jelképes, fából készült keresztjét. A keresztút mentén, mely a falu központjából a falu fölé magasodó hegy oldalában lévő temetőig vezetett, kis fakeresztek jelezték a tizennégy stációt. A kereszteken a számok mellett kép és felirat emlékeztetett Krisztus keresztútjának egy-egy állomására. Minden stációnál megállt az énekelve vonuló hatalmas tömeg és csendben végighallgatta, amint egy gondolatot, elmélkedést felolvasott egy arra kijelölt fiatal. Amikor elérték a zarándokok az utolsó stációt is, szabadtéri szentmise vette kezdetét, melyet Mészáros Domonkos ungvári plébános celebrált.

A szentmisét követő agapén a korláthelmeciek megismerkedhettek a zarándokokkal, akiknek bemutatták a kilencvenes évek elején újra felépített templomukat. Az 1960-ban bezárt korábbi római katolikus templomot a hatóságok a 80-as évek második felében lerombolták, de láthatóan nem tudták lerombolni az emberek szívében élő hitet.

dózsa