"Áprilisnak bolondja, felmászott a toronyba ..."

Április 1. - a tréfálkozás napja

2005. április 1., 10:00 , 220. szám

Április bolondja az, akit a népszokás szerint április 1-jén tréfásan rászednek, akivel a bolondját járatják, hogy aztán jól kikacagják. Az áprilisi tréfa több évszázados hagyományra tekint vissza. Szent György havának első napja a bolondok, bolondozók és másokat bolonddá tevők ünnepeként egész Európában elterjedt, persze más-más néven. Angliában például "Minden bolondok napjaként", Franciaországban "Áprilisi halként", Németországban pedig "Az elbolondítás napjaként" emlegetik.

A néphagyomány szerint április 1-jén kellett futónövényeket - babot, dinnyét, tököt - ültetni, hogy hosszúra fejlődjön a növény. A magyar gazdák régi előírásai szerint a méheket április elsején vagy április első hetében, lehetőleg szerdán vagy csütörtökön kell kiereszteni első röptükre, mert így lesznek szorgalmasak, kövérek és elevenek.

Április elsejét nagyon várják a tréfás és jókedvű fiatalok, hogy elbolondítsák egymást. E naphoz fűződő mondókák: "Csiribiri bakveréb, a bolondot küldd elébb", "Áprilisnak bolondja, felmászott a toronyba. Azt kérdezte hány óra? Féltizenkettő, bolond mind a kettő."

Az áprilisi tréfa persze nem mindig sikerül jól. Magyarországról van egy 1891-es adat, mely szerint egy vidéki városban egy anya és leánya öngyilkos lett, mert egyik ismerősük április elsején levelet írt nekik Budapestről, hogy a katonai szolgálatot teljesítő fia, illetve bátyja haditörvényszék elé került, ahol halálra ítélték, mert lekopott a cipősarka.

Az április elsejei ugratás nem új keletű: régen is szokás volt a gyerekeket boltba küldeni szúnyogzsírért, esernyőmagért, trombitahúrért vagy hegedűbillentyűért. Ma is van iskola, ahol ezen a napon a diákok tanárrá, a tanárok pedig diákká alakulnak, s egy fordított nap keretében igyekeznek színt vinni a tanulással töltött hétköznapokba.

Ezen a napon sok minden megengedhető, és az ötletes tréfákon nem illik megsértődni. Persze, mindennek van határa, és nem jó, ha a bolondozás durvaságba torkollik. Ám a jól irányzott poénok frissítően hatnak az emberre. Örök érvényű igazság, hogy másokon nevetni könnyebb, mint magunkon - még áprilisban is.

-halász-