Az útlevelek ügyében interpelláltak a KMKSZ megyei képviselői

Ülésezett a megyei tanács

2005. április 1., 10:00 , 220. szám

Március 29-én tartotta 15. ülésszakát a IV. összehívású Kárpátaljai Megyei Tanács. A képviselők közel kéttucat napirendi pontról tárgyaltak és szavaztak.

A testület elsőként jóváhagyta Nuszer Ernő lemondását a megyei tanács elnökhelyettesi tisztségéről, majd Ivan Misko és Petro Sztanko megyei képviselőket választotta a megyei tanács elnökének két helyetteséül. A képviselők döntöttek arról, hogy a megyei tanács oktatási, tudományos, kulturális, vallásügyi, ifjúságpolitikai, sport és testnevelési állandó bizottságának elnöki tisztségét a jövőben Brenzovics László megyei képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke töltse be.

Az útlevelek árának csökkentése és kiállítási idejének meggyorsítása ügyében nyújtottak be képviselői interpellációt a KMKSZ megyei tanácsi képviselői.

A megyei tanács jóváhagyta Vaszil Nitka leváltását a Novini Zakarpattya című megyei lap főszerkesztői posztjáról. A lap élére Vitalij Jascsiscsakot nevezték ki. Ugyancsak az ülés napirendjén szerepelt a Kárpáti Igaz Szó jelenlegi főszerkesztője, Kőszeghy Elemér leváltása is. A képviselők megbízták a megyei tanács illetékes bizottságát, hogy a következő ülésszak idejére megvitatásra készítsék elő a kérdést.

A ökológiai és természeti kincsek kárpátaljai állami főosztályának megbízott vezetője, I. Scserbák beszámolt a természeti környezet megóvására szánt megyei pénzek 2004-es évi felhasználásáról, illetve az erre irányuló program 2005-re szóló tervezetéről. A megbízott főosztályvezető képviselői kérdésre beszámolt az ökológiai szolgálat azon vizsgálatáról, melyet a beregszászi Ózon cég által külföldről Kárpátaljára szállított környezetszennyező anyagok ügyében folytattak. Scserbák elmondta, technikai felszereltség híján egyelőre nem tudták megállapítani, milyen anyagok érkeztek vidékünkre. A megyei főügyészhelyettes hozzászólásában megjegyezte: amenyiben az illetékes szolgálatok nem tudják megállapítani, hogy az Ózon cég milyen anyagokat szállított tonnaszámra Kárpátaljára 1998-2004 között, úgy érthetetlen, hogy a vámhatóság mi alapján engedélyezte mégis az ismeretlen összetételű anyagok behozatalát az országba. A heves vitát követően a megyei tanácsi képviselők szakvizsgálatot és részletes tájékoztatást kértek az illetékes hatóságoktól, aminek eredményeiről a tanács következő ülésszakán számolnak majd be.

A megyei tanács jóváhagyta a 2004. évi költségvetés teljesítéséről szóló beszámolót és döntött néhány, a tavalyi évről maradt kisebb pénzösszeg felhasználásáról. A pénz egy részét veteránok ingyenes gyógyszerellátására költik, továbbá siketek számára vásárolnak közel 200 hallókészüléket.

P. Zs.