"Célunk: igényes muzsikával terjeszteni az evangéliumot"

Egy fiatal zenészcsapat Beregszászban

2005. április 1., 10:00 , 220. szám

A Keresztény Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ) égisze alatt működik a KRISZ együttes, melynek muzsikáját jól ismerik a kárpátaljai fiatalok. A zenei formáció több magyarországi egyházi rendezvényen, ifjúsági találkozón is fellépett, ahol kivívták a zeneértők elismerését.

Az együttes 2001 őszén alakult kilenc taggal. Kovács Sándor együttesvezető elmondása szerint céljuk az volt, hogy a fiatalok körében népszerűsítsék Isten igéjét a közös zenélés, a zenehallgatás és énektanulás segítségével. Kezdetben akusztikus hangszereken játszottak: furulyán, fuvolán, volt több hegedű és gitár.

Az eltelt időszakban néhány tag lemorzsolódott az együttesből - ki továbbtanult, ki munkát vállalt, így nem maradt idejük a zenélésre. Jelenleg öt tagja van a KRISZ együttesnek: Szabó Lívia beregdédai zenetanár, kántor, Gáti Gyöngyi sárosoroszi kántor, File Zsolt mezővári zenetanár (ő a képen nem látható), valamint a mezővári Kovács Erika hitoktató, énektanár, kántor és férje, az együttes vezetője, a szintén mezővári Kovács Sándor kántor, zenetanár és hitoktató.

- Próbatermünk a KRISZ beregszászi székházában van, ahol a fellépések előtt gyakorolunk. A koncertre, bemutatóra készülő repertoárt mindig az adott alkalomhoz igazítjuk. Természetesen más jellegű műveket játszunk egy hálaadó istentiszteleten és mást egy nyári, nagyszabású ifjúsági találkozón. Nem okoz problémát, ha történetesen egy új éneket kell begyakorolnunk, a tagok jól zenélnek, és számos ötletük van a hangszerelést, az énekfelosztást illetően.

A KRISZ együttesnek eddig két CD-je és kazettája is megjelent. Az első 2003 februárjában Elhívtalak címmel, a második 2004 karácsonya előtt Csillag után címmel.

- Számotokra miért fontos, hogy sokan, sok helyen hallják a zenéteket?

- Elhivatottságunknak tartjuk, hogy az igényes zene révén is terjesszük Isten igéjét. Ugyanis a muzsika hat az emberekre. Ez egy igen áldásos szolgálat, ezért is szeretjük. Zenéltünk templomi esküvőn, templomszentelésen, hivatalos egyházi alkalmakkor, ifjúsági és felnőtt-evangelizációkon. Tavaly három jelentősebb magyarországi meghívásnak tettünk eleget. A legemlékezetesebb a miskolci Csillagpont Ifjúsági Találkozó volt, ahol egy hatalmas színpadon léptünk fel több ezer fiatal előtt. A találkozón számos zenekar, együttes fellépett, meglehetősen eltérő stílusú zenével. Idén márciusban Budapesten jártunk, ahol egy csendesnapon szolgálhattunk - mondja Kovács Sándor.

- Emellett példával szolgálunk arra, miként lehet másoknak is tetsző módon énekszóval dicsérni az Istent. Az istentisztelet előtti-utáni fásult "énekmondás" vagy egymás túlkiabálása helyett valódi éneknek, muzsikának kell szólnia a templomokban, a közösségi összejöveteleken. Harmadrészt arra ösztönözzük a fiatalokat, a zeneművelőket, vállaljanak szolgálatot, mert erre nagy szükség, lelki igény van.

- Mit kell tudni a KRISZ által most meghirdetett gitárklubról?

- Tapasztalatunk, hogy egy gyülekezetben, egy ifjúsági alkalmon azért nem hangzik ékesen az énekszó, mert nincs, aki hangszeren kísérje a bátortalan, gyakorlatlan énekhangú közösséget. Ennek okán is döntöttünk úgy, hogy júniusban egyhetes gitártanfolyamot szervezünk. Eddig több tucat fiatal jelentkezett. Aki lemaradt a jelentkezésről, az a KRISZ beregszászi irodájában vagy a 8-241-2-56-09-es telefonszámon jelezheti részvételi szándékát. A képzésre azokat várjuk, akik vállalják, hogy megszerzett tudásukkal Isten dicsőségét hirdetik és Őt szolgálják az emberek javára.

Fischer Zsolt