"Egy elegáns kalap megszépíti viselője arcát"

Tavasszal kelendő az elegáns kalap

2005. április 1., 10:00 , 220. szám

A kalap az elegancia múlhatatlan kelléke. A XX. század elején a nők körében valóságos divatőrületté vált a minél különlegesebb kalap viselete. Ez mostanság nem dívik, ám ma is sok hölgy visel elegáns kalapot. A fiatalok körében is kedvelt az éppen divatos fejfedő, míg a férfiak zömmel sportos fazonú sapkát, esetenként vadászsapkát hordanak.

Városainkban a kilencvenes évek elején eltűntek a kalapkészítő műhelyek, mivel akadozott a nyersanyagellátás, az állami cégeket sorra felszámolták, illetve a vásárlói kereslet is megcsappant a kalapok iránt. Mára az egykori kalapkészítő kisműhelyek helyén kalap-sapka üzleteket találunk, ahol széles választékban kaphatók mindennemű fejfedők.

A munkácsi Kapeljusok üzlet helyén korábban állami kalapkészítő műhely működött, annak ősét pedig még 1925-ben indította egy helyi kalapkészítő mester. A műhely kisebb megszakításokkal egészen 1990-ig üzemelt, ám akkor végleg befellegezett a munkácsi kalapkészítésnek. A kalapformákat széthordták, a helyiséget részenként privatizálták. Az egykori műhely volt üzletrészében ma ismét kalapkereskedés működik, nem is rosszul - tudtuk meg Hankóczy Károlytól, az üzlet társtulajdonosától.

- Amióta ismét működik a nagy múltú huszti kalapgyár, azóta mindig van elegendő árunk, jó minőségben, széles választékban. Vásárlóink zömmel turisták, főként kijeviek. A vevőkörünk egy része Munkácsról elszármazott külföldi, akik hazalátogatva, mindig vásárolnak 2-3 kalapot. Tőlük tudom, hogy egy elegáns női kalap Nyugat-Európában 60-70 euro, amihez mérten itt negyed-ötöd áron vásárolhatnak kalapot gyakorlatilag ugyanazon minőségben - mondja a kalapüzlet vezetője.

Az itt kapható kalapok nyúlszőrméből készülnek, modern technikával, eljárással. A fazonok a világon bárhol megállják a helyüket, nem véletlen, hogy Ausztriában, Olaszországban, Izraelben is szívesen viselik. A helyi bérekhez viszonyítva kicsit drágák az elegáns női kalapok, kezdőáruk 85-115 hr, az exkluzív daraboké 120-130 hrivnya.

Az üzletházakban is szép számmal találni kisebb-nagyobb kalapkereskedést, ahol számos textil-, bőr- és műbőrsapka, nemezkalap kapható. Egy-egy divatos fejfedő ára rendszerint 100 hrivnya fölött van, de találni 225 hr értékűt is. A gyereksapkák viszonylag olcsóbbak, ezekért 25-35 hrivnyát kell fizetni.

Az alkalmi női kalapok formája, fazonja igen változatos. Van széles karimájú, keskeny-, hullámos-, illetve ún. visszahajlított karimájú is. A széles kalapkarima jellemzően a magas, filigrán alkatú hölgyeknek áll jól, míg a visszahajlított karimájú szinte mindenkinek, hajformától és testalkattól függetlenül.

- Egy elegáns kalap megszépíti viselője arcát, feltéve, ha jó a formaválasztás. Ha valaki kalapot szeretne vásárolni, elsőként a kalap méretét kell megállapítani. Ez történhet mérőszalaggal, bár jómagam ránézésre megmondom, hányas a vevő fejmérete és ritkán tévedek egy centinél többet. Nagyon fontos a kalap formája, végül a színe. A legtöbben fekete kalapot kérnek. A "merészebbek" választhatnak bordó, vörös, világosbarna, bézs, fehér színű kalapot is. Van, aki első ránézésre jól választ kalapot, mások néhány próba után döntenek egyik vagy másik fazon mellett. Előfordul, hogy a vevő arcformájához egészen másmilyen fazonú kalap illik, mint amilyet a kirakatból választott. A szakember azonban itt is segít - mondja Hankóczy úr.

P. Zs.