Hollandiából érkezett az ajándék

Új padsorokat kapott a szalókai református templom

2005. április 1., 10:00 , 220. szám

A hollandiai Wierden város kálvinista gyülekezete által működtetett Stichting Hulp Oost-Europa Alapítvány már több alkalommal nyújtott segítséget a Kárpátalján élőknek. Legutóbb az ungvári járási Szalóka községben jártak az alapítvány képviselői. A hollandiaiak ezúttal nemes fából készült padsorokat adományoztak a helyi gyülekezetnek, aminek nagy szükségét látta a szalókai református templom.

A szalókai templom a XVIII. században épült, értékes kazettás mennyezete máig fennmaradt. Padsorai ellenben mára teljesen elavultak, s a gyülekezet nem tudta önerőből újakra cserélni. A hollandiai alapítvány a szürtei székhelyű Dorcas AID segélyszervezet jóvoltából értesült a gyülekezet gondjáról.

Gerrit Plagenmarsch, a hollandiai alapítvány képviselője elmondta, azért tudtak ilyen gyorsan segíteni, mert egy Wierden melletti falu (Goor) régi kálvinista templomát nemrég felszámolták, így fölöslegessé váltak annak mahagóni fából készült padjai. A padok nemcsak tartósak és esztétikusak, de minőségük is kiváló.

Az Oost-Európa küldöttsége részt vett egy vasárnapi istentiszteleten a szalókai gyülekezetben. A jókor érkezett segítségért Balogh Attila helyi református lelkész mondott köszönetet az adományozóknak. A Fekete Erzsébet vezette gyülekezeti énekkar műsorral kedveskedett a vendégeknek.

A wierdeni alapítvány munkatársai a Szalókai Általános Iskola növendékei számára is adományoztak egy nagyméretű iskolatáblát, valamint harminc iskolapadot a hozzájuk tartozó székekkel. Ugyancsak támogatták a Szürtei Középiskolát (nyolc számítógép-monitorral), valamint a Jároki Középiskolát (tanszerekkel) - tudtuk meg Bátori Józseftől, a Dorcas AID segélyszervezet munkatársától.

- Miért tartják fontosnak, hogy segítsék a Kárpátalján élőket? - kérdeztük Gerrit Plagenmarschot.

- Megtapasztalva, milyen körülmények között élnek az itteni emberek, a helyi gyülekezet tagjait arra buzdítottam, hogy jézusi szeretettel segítsék az arra rászorulókat. Hollandia jóléti társadalom, így mind a magánemberek, mind az intézményvezetők szívesen adakoznak a szegényebb sorban élők javára. Ezt szolgálják a nonprofit alapítványok. A mi alapítványunk a Kelet-Európában élő rászorultak támogatását vállalta, Románia és Ukrajna elsősorban egyházi, de szükség esetén világi intézményeit is segítjük - mondta az alapítvány munkatársa.

B. Zs.