Módosítják az elavult árvízvédelmi programot

2005. április 1., 10:00 , 220. szám

Az 1998. és 2001. évi katasztrofális kárpátaljai árvizeket követően elkészült a 2002-2005. évekre tervezett komplex árvízvédelmi intézkedések programja, valamint a 2015-ig szóló prognózis. Jelenleg azonban a program végrehajtása szünetel, de maga a program is jelentős módosításra szorul.

Ezt Viktor Horiv, az Ukrán Állami Vízgazdálkodási Bizottság elnökének tanácsadója jelentette ki Ungváron, ahol találkozott a megye vezetőivel - adja hírül a Megyei Állami Közigazgatás sajtószolgálata. A találkozón jelen volt Viktor Baloga kormányzó és az illetékes főosztályvezetők.

A korábbi program előirányozta, hogy a központi költségvetési pénzekből nagy volumenű árvízvédelmi munkálatokat hajtanak majd végre, ám az elégtelen finanszírozás miatt csupán a tervezett munkálatok 14%-át végezték el. A megye új vezetése a jelenlegi kormányhoz fordult és a program további finanszírozását kérte. 2005-ben sürgősen 50,2 millió hrivnyára lenne szükség a leginkább halaszthatatlan munkálatok elvégzéséhez, ugyanis ha a legsürgősebb teendőket nem végzik el, a következő árhullám óriási károkat okozhat. A továbbiakban augusztus 1-jéig Kárpátaljának be kell nyújtania javaslatait az árvízvédelmi program módosításának érdekében, hogy a kormány október 1-jéig jóváhagyhassa a program megfelelő korrekcióit.

B. J.