A színházigazgató álma

Interjú az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház igazgatójával, Balázsi Józseffel

2005. április 1., 10:00 , 220. szám

A színház világnapja alkalmából kérdezzük Balázsi Józsefet, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház igazgatóját - aki a napokban ünnepelte születésnapját - pályája kezdetéről, terveiről, eredményekről, színházról, karrierről.

Balázsi József matematika-informatika szakon szerzett egyetemi diplomát. Dolgozott mérnökként, útépítő technikusként, 1992-ben főmérnökként vezette a beregszászi magyar színház épületének felújítási munkálatait. 1993 óta a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház igazgatója.

- Hogy lesz egy mérnökből színházigazgató?

- Az egyetem elvégezése után ún. szabad diplomát kaptam, vagyis nem kijelölt állásba küldtek, hanem magam választhattam munkahelyet. A szakmámban nem tudtam elhelyezkedni Kárpátalján. Ezzel a diplomával Minszkben, Odesszában lehetett volna jó állást kapni, ám nem akartam elhagyni szülőföldemet. Végül egy útépítő vállalat tervezőirodáján kaptam állást. 1992 őszén kezdődött az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház beregszászi épületének felújítása, amit főmérnökként én irányítottam. A színház akkori társulata mindössze néhány tagból állt, s Vidnyánszky Attila volt az ügyvezető igazgató, egyben a színház főrendezője is. 1993 júniusában állandó igazgatót kerestek a színház élére, amire felkérték Attilát is. Ő azonban, mint a színház főrendezője, nem vállalhatta a sok kötöttséggel, hivatali elfoglaltsággal járó munkakört, így én lettem az igazgató. Azóta 12 év telt el, mialatt úgy érzem, beletanultam ebbe a munkakörbe, és ma már talán elmondhatom, hogy valamit értek is ehhez a munkához.

- Mi a színházigazgató feladata, napi munkája?

- Elsősorban a színházi alkalmazottak irányítása, a társulat munkájának szervezése. Az állandó koordináció azért is fontos, mert nagyon kevesen vagyunk, összesen 29-en. Hiányzik az irodalmi titkár, egy állandó díszlettervező, nincsenek szervezőink sem stb. Sok mindent önerőből vagyunk kénytelenek megoldani. Számos olyan dolog van, amelynek elvégzésére nem áll rendelkezésünkre szakember. Azonban a munkát el kell végezni, különben "megáll" az élet a színházban.

- Mire a legbüszkébb, ha a beregszászi színházról esik szó?

- A társulat sikerei önmagukért beszélnek, ezekre mindannyian büszkék vagyunk, és hiszem, hogy joggal. Magyarországon, Moszkvában mára jelentős hírnevet szerezett a színház, és külön öröm, hogy időről időre Kárpátalján is "megpezsdítjük" a helyi magyar kulturális életet. Nagy álmom, hogy annyi év után végre sikerüljön teljes mértékben felújítani a színházépületet Beregszászban. Jelenleg még mindig a fűtés és világítás kiépítésén dolgozunk, amit magyarországi támogatással még az idén szeretnénk megvalósítani. Azt hiszem, amikor ez a színházépület végre elkészül és olyan lesz, amilyennek mi szeretnénk, akkor mondhatom, hogy színházigazgatóként elértem a célom.

F. Zs.