Hírek

2005. április 8., 10:00 , 221. szám

Mikola Vehes az UNE rektora

Mikola Vehest választotta az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) rektorává vidékünk legrégibb és legnagyobb felsőoktatási intézményének tudóstanácsa a múlt héten. Az egyetem közgazdasági karának épületében megtartott voksolásban 229 szavazásra jogosult egyetemi munkatárs vett részt. A rektori székért induló négy jelölt közül Vehes kapta a legtöbb, 134 szavazatot (56,8%), J. Viszocsanszkijra 69-en, V. Nyikolajcsukra 24-en, V. Marinecre 8-an adták le voksukat, ketten pedig az összes jelölt ellen szavaztak. Vehes személyében először áll a 2 ezer alkalmazottat foglalkoztató és 11 ezer diákot oktató UNE élén olyan vezető, aki a humán tudományok terén szerzett magának nevet, korábban a történelmi kar dékánja, a politológiai tanszék vezetője volt, és a Kárpátismereti Tudományos Kutatóintézet vezetői tisztségét töltötte be.

Betörtek a nagyszőlősi kolostorba

A múlt héten ismeretlenek kifosztották a ferences rendi kolostort Nagyszőlős központjában. Az elkövetők bezúzták az egyik ablakot, azon át jutottak a rendház belsejébe, ahonnan 2 ezer hrivnya értékű műszaki felszerelést vittek magukkal. Mint ismeretes, a kolostorépületet, amelyben a szovjet időszakban ateista múzeumot működtettek, igencsak lepusztított állapotban szolgáltatta vissza az állam a város római katolikus közösségének. A felújítás alatt álló történelmi épületet múlt év végi kárpátaljai látogatása során felkereste Mádl Dalma, a Magyar Köztársaság elnökének felesége, aki segítséget ígért a restaurációs munkálatok elvégzéséhez.

Korrupt hivatalnok

Csúszópénz átvételén érték a múlt héten a munkácsi járási belügyi osztály útlevélrészlegének egyik munkatársát. A lebukott belügyi dolgozó 200 dollárt követelt egy munkácsi lakostól, aki a feleségének akart gyorsított eljárással útlevelet készíttetni, ám bejelentést tett a korrupciós esetről. A tisztviselőt akkor vették őrizetbe, amikor 800 hrivnyát vett át az ügyfelétől. Közben azzal próbált védekezni, hogy az útlevéligénylőktől beszedett kenőpénz nagyobb részét tovább kellett adnia a megyei útlevélosztály munkatársainak. A nála tartott házkutatás során azonban olyan nagy értékű művészeti alkotásokat és régiségeket találtak, amelyeket aligha tudott volna megvásárolni a fizetéséből.

Önkényes területfoglalás

Ukrajnában titokban tartják, hogy mekkora földterületet vett el az országtól a Tisza az ukrán-román határon. Az erről szóló információkat annak ellenére bizalmasan kezelik, hogy a kárpátaljai sajtó hasábjain gyakori téma a Tisza határfolyó medrének helyváltozása, amely - a vízáramlás jellegéből következően - Ukrajna kárára történik. A problémával már a Szovjetunió fennállása idején is foglalkoztak, de az ukrán függetlenség elnyerése óta az illetékes hivatalok nem nagyon törődtek a területi kérdéssel. Egyes források szerint a Tisza vonalának módosulása következtében Ukrajna 60, más információk szerint 90 hektárnyi területet veszített el. Az ügy kapcsán Juzef Andrusenko, a földtartalékokkal foglalkozó kárpátaljai megyei főosztály helyettes vezetője múlt heti ungvári sajtókonferenciáján arról biztosította a média munkatársait, hogy a hivatalnak pontos ismeretei vannak arról, mekkora területi veszteség érte Ukrajnát, ám az erre vonatkozó információkat titkosították. Egy azonban bizton állítható: ez a terület jóval meghaladja a 60 hektárt, ráadásul jó minőségű termőföldekről van szó - fűzte hozzá. Andrusenko azt is elmondta, hogy mindenekelőtt a Tisza partjait kellene megerősíteni, és a két ország szakembereinek kellene tárgyalniuk. Folytak is megbeszélések a románokkal valamilyen kárpótlásról, ám a helyzet eddig nem mozdult el a holtpontról.

Nagy János