Komoly kampányra készül a KMKSZ

Tisztújító közgyűlés a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetében

2005. április 8., 10:00 , 221. szám

Április 2-án Visken tartotta soros tisztújító közgyűlését a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezete. Az ülésen jelen volt Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke.

Ifj. Sari József, a középszintű szervezet elnöke beszámolójában örömmel jelentette be, hogy Szvidovecen is megalakult a KMKSZ helyi alapszervezete. "A KMKSZ-nek jelenleg 6249 tagja van a Felső-Tisza-vidéken. 2004-ben 120 fő kérte felvételét a Szövetségbe; 83 tag elhalálozott, 95 elköltözött" - vont mérleget az elnök. Tavaly 43 rendezvényt szervezett a KMKSZ a Felső-Tisza-vidéken, ezen belül az aknaszlatinai alapszervezet Rákóczi-kerékpártúrát, valamint Gulág-2004 emlékmenetet, mely tiszteletadások híre egész Kárpátalját bejárta - emelte ki az elnök.

A küldöttek egyetértésével döntés született arról, hogy az Aknaszlatinán tartott augusztus 20-i ünnepséget nagyobb szabásúvá kell tenni, mivel a Felső-Tisza-vidéken csak ez és a técsői Arany Ősz Nemzetközi Kórustalálkozó megyei KMKSZ-rendezvény. A kérést a megyei közgyűlés elé viszik a Felső-Tisza-vidéket képviselő küldöttek.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke évértékelőjében kiemelte: azáltal, hogy a kárpátaljai magyarságnak sikerült felelősen dönteni az ukrajnai elnökválasztásokon, megvan a lehetősége annak, hogy 2006-ban a Szövetség - először a KMKSZ történetében - egyenlő esélyekkel induljon a parlamenti és helyhatósági választásokon. "Meg- van a lehetőség arra, hogy nem fog jelöltjeink ellen dolgozni az adminreszursz. Az ukrán választási törvény módosításával ugyanakkor most minden magyar szavazatra szükség van ahhoz, hogy a KMKSZ eredményesen szerepelhessen a választásokon, és mind többet meg tudjon valósítani a magyarság érdekében meghirdetett programjából" - mondta az elnök.

Elhangzott, hogy a "KMKSZ"- Ukrajnai Magyar Párt azokban a járásokban állíthat jelöltlistát az önkormányzati képviselői tanácsokba, melyekben a magyarság aránya meghaladja a 3%-ot. Ennek értelmében a Szövetségnek módjában áll a Felső-Tisza-vidéken is jelölteket delegálni a huszti, técsői és rahói járási tanácsba, illetve a huszti és técsői városi tanácsba.

A küldöttgyűlés résztvevői egyhangúlag ifj. Sari Józsefet választották a Középszintű Szervezet elnökévé az elkövetkező három évre, majd megválasztották a Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezet választmányát, valamint a megyei választmányba és a megyei etikai- és ellenőrző bizottságba delegált felső-Tisza-vidéki küldötteket.

Badó Zsolt