"Összefogással erősek vagyunk"

Tisztújító közgyűlés a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetében

2005. április 8., 10:00 , 221. szám

Április 3-án a nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola nagytermében került sor a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének tisztújító közgyűlésére.

A közgyűlés kezdetén a küldöttek szavaztak a napirendi pontokról, majd Milován Jolán, a középszintű szervezet elnöke tartott beszámolót. Az ukrajnai elnökválasztás kapcsán elmondta, hogy miután a KMKSZ beszállt a választási kampányba a második fordulóban, a nagyszőlősi járás 21 magyarlakta települése közül 14-ben Viktor Juscsenko szerezte a legtöbb szavazatot, a megismételt harmadik fordulóban pedig már valamennyi településen Juscsenko volt a győztes. "Az adatok azt mutatják, hogy a Szövetség képes volt fordítani a választási eredményeken, amivel gyakorlatilag kivezette a kárpátaljai magyarságot a politikai zsákutcából. Az elnökválasztási eredmények további hozadéka, hogy ismételten bebizonyosodott: a kárpátaljai magyarságnak egyetlen jelentős politikai képviselete van, ez pedig a KMKSZ" - mondta az elnökasszony.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke is pozitívan értékelte a Szövetség munkáját. "Az elnökválasztás során felmutatott eredmények bizonyították, hogy összefogással erősek vagyunk. A kárpátaljai magyarság jelentős politikai erőt képvisel, amivel számolniuk kell az ukrajnai politikai erőknek is" - mondta az elnök. A közelgő 2006-os parlamenti és helyhatósági választások kapcsán az elnök kiemelte, hogy a kárpátaljai magyarságot képviselő KMKSZ jövőbeli politikai súlya, érdekérvényesítő szerepe nagyban függ attól, hogy mennyi szavazatot kap az elkövetkező választásokon. "A politikában tiszteletben tartják az elnyert szavazatok számát. Remélem, a KMKSZ ismét képes lesz megfelelő számú választópolgári voksot felmutatni ahhoz, hogy eredményesen képviselje a kárpátaljai magyarság érdekeit" - mondta Kovács Miklós.

A tisztújítás során a küldöttek egyhangúlag megerősítették elnöki tisztségében Milován Jolánt. Újraválasztották a két korábbi alelnököt is, Gerendely Bélát és Gacs Tibort, továbbá megválasztották a járási választmányt, a járási ellenőrző bizottságot és a megyei választmányba delegáltakat.

Fischer Zsolt