Aktuális kerti munkálatok április második felében

2005. április 15., 10:00 , 222. szám

Az alábbiakban néhány gyakorlati tanáccsal szolgálunk mindazoknak, akik szeretnek kertészkedni, illetve érdeklődnek a szakszerű növénytermesztés iránt.

Gyümölcsös. A felmelegedés hatására áprilisban a szamóca differenciált csúcsrügyéből előtörnek a tőkocsányok, majd 2-3 hét múlva elkezdődik a virágzás. Ilyenkor komoly károkat okozhat a szamóca-bimbólikasztó. A védekezést nehezíti, hogy a virágzás időszakában csak méhkímélő technológia alkalmazható. A virágzást megelőzően hatékonyak az acetamiprid és benszultap hatóanyagú készítmények. A kajszinál április végén megjelennek a kis hajtásvégek, amit károsíthatnak a barackmoly és a sodrómolyok áttelelő hernyói. A fiatal leveleket a levélbarkók károsíthatják, amit a megjelenő rágásnyomok jeleznek. Ez esetben rovarölő szerekkel kell permetezni a gyümölcsfát. Figyelembe kell venni, hogy a korai érésű fajták esetében az előírt egészségügyi várakozási idő nem haladhatja meg a termésérés időpontját.

Zöldségeskert. Április második felében vethető a nyári retek, spárga, sütőtök, sárgadinnye, görögdinnye, paradicsom, spenót, csemegekukorica, sóska. A sárgadinnye korai szabadföldi termesztése esetén a magok még március végén gyepkockába (préselt földkockába) kerültek, a palántakezdemények április végén kiültethetők (a talaj felmelegedésétől függően), de legjobb, ha erre a májusi fagyveszély elmúltával kerítünk sort. Zöldségeknél a vetés mélységét általában a vetőmag nagysága, a talaj kötöttsége és nedvességtartalma határozza meg. A kívánatos vetésmélység - száraz időben, vagy nagyon laza talajon - általában a mag átmérőjének négyszerese. Túlságosan kötött talajban ajánlatos ennél jóval mélyebben, nedves időben pedig sekélyebben vetni.

Szőlőkert. Rügyfakadást követően, de még lombosodás előtt ajánlatos még egyszer átnézni a szőlőtőkét, hogy nincs-e túl sok termőrügy rajta, ami különösen fiatal tőkék esetében veszélyes. Amikor a hajtások elérik a 3-10 cm-es hosszúságot, megkezdhető a hajtásválogatás, ami megakadályozza a növény túlzott lombosodását.

Dísznövények. Április közepétől kezdődően ültethető a közkedvelt gladiólusz. Amennyiben hosszan tartó virágzást kívánunk elérni, kéthetes kihagyásokkal, szakaszosan ültessük a növényt. Ugyancsak ekkor ültethetők a dáliák gumói, melyek előzően célszerű rövid időre beáztatni. A gyökeres növénydugványokat földlabdával érdemes vásárolni. Kiültetéskor fészektrágyázni kell az ültető-gödröt. Április közepén vethető a mályvarózsa. Tőtávolság: 40x40 cm. Április végén vethető a zinia, ezt állandó helyre, egy sorba, 25-30 cm-es távolságra vessük. A porcsinrózsát is ekkor kell elvetni. A magok kerüljenek védett, jó szerkezetű virágágy felületére, majd alaposan öntözzük be és szitáljunk rá földet. Egyenletes nedvesség mellett 2-3 hét múltán a palánták állandó helyükre ültethetők (ezt követően 1-2 bőséges öntözést igényel). A növény önvetéssel is szaporodik.

Fűszernövények. Április végén vethető a kapor. A növény a napfényes, szélvédett kertrészt kedveli. A kapor elpergett magjai könnyen kicsíráznak, a növény ezzel fenntartja önmagát.

Kertünk rendszeres és egészséges termése/virágzása érdekében folyamatosan ellenőrizzük és gondozzuk növényeinket!

M. B.