Hírek

2005. április 15., 10:00 , 222. szám

Vízummentesen utazhatnak Ukrajnába az EU állampolgárai

Vízummentesen utazhatnak az EU állampolgárai Ukrajnába május 1-jétől szeptember 1-jéig - közölte Mihajlo Junger a budapesti ukrán követség képviseletében. E lépéssel Ukrajna szélesebbre kívánja tárni kapuit az európaiak előtt, bizonyítva Ukrajna elkötelezettségét az európai integráció iránt, és nyitottságát az európai társadalom felé - áll az MTI-hez eljuttatott levélben. A lépésre Viktor Juscsenko ukrán államfő március 31-én kiadott elnöki rendeletének megfelelően kerül sor.

(MTI)

Marógép darabolta fel a munkást

A Munkács - Beregszász útvonalon végzett karbantartási munkálatok során bekövetkezett baleset során egy marógép valósággal feldarabolt egy 24 éves munkást, egy másiknak pedig az alsó végtagjain ejtett súlyos sérüléseket.

A munkácsi útkarbantartó vállalat traktorára felszerelt marógép foga a munkálatok során kemény felületnek ütközött. Az emiatt bekövetkezett lökés ereje akkora volt, hogy néhány méternyire hátradobta a több tonnás gépjárművet. Az úttestet javító munkások nem vették észre, mivel el sem bírták képzelni, hogy ilyesmi megtörténhet, a feléjük vészjóslóan közeledő marógépet. Így pillanatok alatt megtörtént a szerencsétlenség - egy 24 éves férfit valósággal feldarabolt a munkagép. Társának óriási szerencséje volt, életben maradt. Ám ő sem úszta meg teljesen, súlyos végtagsérülésekkel szállították kórházba.

- figyelő -

Eljárás a polgármester ellen

Büntetőeljárást indítottak a técsői járási Hrusevo község SZDPU(o)-s tisztségviselő polgármestere ellen. Mikola Melniket, a korábbi hatalompárt megyei bizottságának nemrég újraválasztott tagját hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják. A polgármester akkor szerzett tudomást az ellene kezdeményezett eljárásról, amikor éppen Kijevből tért haza, ahol az SZDPU(o) XIX. kongresszusán vett részt. Melnik a tavalyi ukrán elnökválasztás során Viktor Janukovics államfőjelöltet támogatta, Hrusevóban a szavazók 70%-a a hatalompárti jelöltre adta le voksát. Mint emlékezetes, a második fordulóban itt verték meg súlyosan banditák a választási csalásokat videokamerával rögzítő Sztepan Hmara és Jurij Orobec parlamenti képviselőket.

Vasúti fosztogatók

A múlt héten a milícia munkatársai elfogták azt a bandát, amelyik a Moszkva és Ungvár között közlekedő gyorsvonat és más nemzetközi járatok utasainak fosztogatására szakosodott. A veszélyes bűnözőkből álló négyfős társaság egyik tagja kárpátaljai volt. A Lembergi Vasút területén lefülelt banditák módszere az volt, hogy először felderítették, nincs-e a rablásra kiszemelt vagon utasai között erős testalkatú férfi, katona- vagy rendőrtiszt. A rendkívül magabiztos fellépésű banditák ezt követően bementek a fülkékbe, hogy - magukat nyomozóknak kiadva - ellenőrizzék az okmányokat, majd a kinézett utast felszólították, kövesse őket a kocsi előterébe, ahol pénzének átadására szólították fel. Ha valaki ellenkezett, akkor kinyitották előtte a vagon ajtaját, és felszólították, hogy ugorjon ki. A fosztogatók áldozatainak jelentős része hazafelé tartó idénymunkás volt. A rablássorozatról hosszú ideig senki nem tett bejelentést, csak tavaly decemberben jelentkezett a milícián egy férfi, akitől 7 ezer dollárt vettek el a 29 és 35 év közötti bűnözők, akik jelenleg vizsgálati őrizetben várják sorsuk alakulását. Hárman közülük büntetett előéletűek.

Nagy János