Találkozások a verssel

József Attila Napok a Rákóczi főiskolán

2005. április 15., 10:00 , 222. szám

2005. április 11-én vette kezdetét a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Nyelvészeti Tanszékének és Hallgatói Önkormányzatának közös szervezésében az az irodalmi hét, amely József Attila születésének 100. évfordulóját és a Magyar Költészet Napját kívánja méltatni. A József Attila Napok színes rendezvényeivel lehetőséget kíván teremteni mind a diákok, mind a tanárok számára, hogy ez alkalomból személyes találkozásokat élhessenek meg a verssel, az irodalommal.

A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóján Orosz Ildikó, a főiskola elnöke az ünnep nemzeti értékét hangsúlyozta, hiszen nem minden nemzet büszkélkedhet a költészet napjával, ami megerősíti a nemzet versnagyhatalom voltát. Rávilágított arra, hogy mennyire fontos a vers egy pedagógus, egy diák számára, hiszen a vers olyan, mint az ima - célja, hogy segítsen a problémák megoldásában. Végezetül az elnökasszony az iránti örömét osztotta meg a jelenlévőkkel, hogy a magyar költészet napja a vers ünnepe maradt, és nem használták fel politikai célokra, mint az már sok nemzeti ünnepünkkel megesett.

Ezután a főiskola diákjai versei segítségével megidézték József Attila alakját, majd sor kerülhetett az Etus néni. Találkozások Makkai Ödönnével, József Attila testvérével című film vetítésére. A film nemcsak az idős hölgy magántörténetét, Attilához fűződő emlékeit, de az egész század történelmét is bemutatta a jelenlévőknek Etus néni személyes, sok esetben humoros nézőpontjából.

A József Attila Napok keretében a hét folyamán több érdekes rendezvény várja az érdeklődőket, mint például felolvasással egybekötött borest, irodalmi vetélkedő, valamint a már korábban meghirdetett szépirodalmi pályázat eredményhirdetése.

Ferenc Viktória