Hírek

2005. április 22., 10:00 , 223. szám

Kerékbilincsek Ungváron

Megbilincselik a tilosban parkoló gépkocsik kerekét április 25-től Ungváron. Az autójukat nem megfelelő helyen hagyó gépkocsivezetők ilyen jellegű megbüntetéséről múlt pénteki ülésén döntött a megyeszékhely tanácsának végrehajtó bizottsága. A határozat értelmében a szabálytalanul parkoló autók bal kerekére fémbilincset helyeznek, szélvédő üvegére pedig a vezetőt a büntetőintézkedésről tájékoztató cédulát ragasztanak. A kerékbilincset a járműről 60 hrivnya, továbbá a közlekedési szabályok megsértéséért kiszabott bírság befizetése után veszik le. Az így befolyó pénz a Transzportkom közművállalathoz kerül, amelynek az alkalmazottai foglalkoznak majd a bilincseléssel. A büntetőszankció alkalmazását a városközpontban, így a Függetlenség sétányon, a Korzón és a Korjatovics téren kezdik. Mindegyik kerékbilincshez egyedi kulcs tartozik, ami megnehezíti a hamisítást. A zárószerkezet ráadásul úgy van kialakítva, hogy fedi az autó kerekét rögzítő csavarokat, így azt nem lehet levenni.

Halálos statisztika

Huszonnyolcan vesztették életüket közlekedési balesetekben az év eleje óta Kárpátalján. A megye útjain bekövetkezett szerencsétlenségekben összesen 154-en sérültek meg. Az ugyanezen időszakban keletkezett 264 tűzesetnek 23 halálos áldozata volt, 11-en megsérültek. Az idén eddig 57 kárpátaljai lakos lett öngyilkos, hárman vízbe fúltak, négy személy pedig étel- és alkoholmérgezéssel került kórházba.

Kárpátaljai túszejtők

Túszokként tartott fogva 16 bangladesi menekülőt három kárpátaljai zsaroló. Szabadon bocsátásuk fejében személyenként 3500 dollárt követeltek az illegális migránsok Nyugaton élő rokonaitól. A kárpátaljaiak a pénzt elektronikus átutalással szerették volna megkapni. A túszokat, akiktől fogvatartóik előzőleg elvettek 5 ezer dollárt és minden értéket, egy faluban, az egyik zsaroló házának mellékhelyiségében tartották bezárva. Onnan szabadították ki őket a milícia munkatársai a "Külföldi" elnevezésű akció során. Mindhárom zsarolót letartóztatták, a náluk tartott házkutatások során rájuk nézve terhelő tárgyi bizonyítékokat találtak. A gyanúsítottak ellen rablás címén indítottak bűnügyi eljárást, de ezt a további vizsgálat nyomán súlyosbítva átminősíthetik.

Mészárlás a hegyekben

Száz birkát öltek meg a farkasok egy éjszaka alatt a múlt héten az Ilosvai járás egyik magángazdaságában. Az eset Rakovec községben történt, ahol április 13-án reggel az egész juhnyáját élettelenül találta az akolban a tulajdonos farmergazda. Az esetről azonnal bejelentést tett a milícián. Az elpusztult állatok tetemeinek vizsgálata kiderítette, hogy azok farkasok harapásától pusztultak el.

Baloga új tanácsadója

Viktor Baloga személyes tanácsadójává nevezte ki a Pora társadalmi mozgalom kárpátaljai vezetőjét, Viktor Scsadejt. A kormányzó maga kérte fel a Porát, hogy soraiból delegáljon egy tanácsadót a megyei vezetésbe. A Pora választása Scsadejre esett, aki fontos szerepet játszott a tavalyi elnökválasztás kárpátaljai kampányában az akkori ellenzék oldalán, majd a voksolás első fordulóját követő ungvári tömegtüntetések szervezésében és irányításában. Scsadej nevét egész Ukrajna megismerte, amikor a narancssárga forradalom után tojással dobálta meg egy tanácskozáson Viktor Pohorelov ungvári polgármestert, akinek a lemondását követelte. Az eset után Scsadejt őrizetbe vették, majd garázdaság miatt indítottak ellene bűnvádi eljárást, ami akár négyéves börtönbüntetéssel is járhat, ha elítélik. Nincs lezárva az az eljárás sem, amelyet még az elnökválasztási kampány idején indítottak ellene, amikor a milícia munkatársai fegyvert rejtettek el nála. A kinevezését követő első nyilatkozatában kiemelte, a kormányzó tanácsadójaként is fő céljának a "kucsmizmus" elleni harcot fogja tekinteni, mert szerinte annak még közel sincs vége, amit az ellene indított koholt eljárások lezáratlansága is bizonyít.

Nagy János