A KISZ becsapta a választókat?

2005. április 22., 10:00 , 223. szám

A megyei tanács közgyűlése dr. Brenzovics Lászlót, a megyei tanács oktatási, kulturális kérdésekkel foglalkozó állandó bizottságának elnökét bízta meg azzal, hogy készítsen beszámolót a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztőjének tevékenységéről az elmúlt időszakban. A képviselőt a bizottság álláspontjáról kérdeztük.

- Mit állapított meg az állandó bizottság?

- A vizsgálat során kiderült, hogy Kőszeghy Elemért törvénytelenül nevezték ki a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztőjévé. A lap alapszabálya szerint kinevezéséről a lap alapítóinak kellett dönteniük, ehelyett a megyei közigazgatási hivatal és a megyei tanács vezetője rendelkezett erről. Másodszor, Kőszeghy Elemér nem tett eleget a megyei tanács azon határozatának, hogy kerüljön beválasztásra a lap szerkesztőbizottságába a megyei tanács két delegáltja: Bihari András és Orosz Ildikó képviselők. Ugyancsak megyei tanácsi határozat szól arról, hogy a lap terjedelmének 20%-a a lap alapítóinak tevékenységével kapcsolatos információk közlését kell, hogy szolgálja. A főszerkesztő ennek sem tett eleget.

- Mit kifogásolt az állandó bizottság a KISZ-ben megjelent írások kapcsán?

- Tudni kell, hogy Kőszeghy Elemér főszerkesztő, Dunda György és Horváth Sándor főszerkesztő-helyettesek egyben tisztségviselői az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetségnek (UMDSZ). Nem véletlen, hogy a napilap cikkeinek nagy része az UMDSZ és annak elnöke, Gajdos István tevékenységéről szólnak. Megvizsgálva a KISZ lapszámait, kiderült, hogy amennyiben az alapítókról és az UMDSZ-ről szóló írásokat 100 %-nak vesszük, úgy azok 47%-át teszik ki az UMDSZ-ről szóló cikkek (ezek kizárólag pozitív tartalmúak), 12%-át a megyei tanácsról, 17%-át a KMKSZ-ről szóló írások (ez utóbbiak szinte kizárólag negatív tartalommal).

- Kifogásolták a lap működését az ukrajnai elnökválasztási kampány idején...

- Kőszeghy Elemér főszerkesztőként több ízben megsértette az elnökválasztásról szóló törvényt, mivel a KISZ egyoldalúan tájékoztatta a megye magyar lakosságát az államfőjelöltekről. Ez volt az egyik oka, hogy a választás első fordulójában a magyar területeken nagyarányú győzelmet aratott V. Janukovics. A lap tulajdonképpen becsapta a kárpátaljai magyar közvéleményt azzal, hogy V. Juscsenkót szélsőséges nacionalistaként jellemezte, míg V. Janukovicsot folyamatosan éltette és dicsérte. Az is megtörtént, hogy amikor V. Janukovics december 24-én, a kampánycsend előestéjén Beregszászban járt, a KISZ aznapi dátummal jelent meg és számolt be az eseményről, ami egyszerűen nonszensz. Nem beszélve arról, hogy a lap december 25-én, a kampánycsend idején jutott el az olvasókhoz.

- A megyei tanács döntésének megfelelően a KISZ főszerkesztőjéről a lapalapítók dönthetnek. Hogyan értékeli a történteket?

- Kőszeghy megpróbált hisztériát kelteni a lap körül. Az újság jövője nincs veszélyben, a főszerkesztő tevékenysége ugyanakkor kifogásolható. Az Igaz Szó politikája az utóbbi időszakban nem változott, továbbra is csak egy politikai szervezetet dicsőít, míg az UMDSZ politikai ellenfeleit aljas módon támadja. Ez az egyik oka, hogy Kőszeghy Elemért le kell váltani. A lap működését ez nem befolyásolja. A főszerkesztőnek magának kellett volna levonnia a konzekvenciát és lemondani a lapvezetői tisztségéről, ahogy tette a Novini Zakarpattya főszerkesztője, és sokan mások az elnökválasztást követően.

Popovics Zsuzsanna