Megkezdődött az emelt nyugdíjak kifizetése

2005. április 22., 10:00 , 223. szám

A nyugdíjfolyósító osztályok befejezték az emelt összegű nyugdíjak számfejtését és április 8-tól megkezdték azok kifizetését. A 2005. január 12-én elfogadott törvény értelmében a minimális nyugdíj összegét 332 hrivnyára emelték. Addig ugyanis a Janukovics-kormány által meghirdetett nyugdíj-kiegészítés csak úgynevezett célirányos támogatás volt, amit bármikor vissza lehetett vonni. Ezentúl azonban már nem segélyként kapják a nyugdíjasok járandóságaikat, hanem törvény által garantált nyugdíjként.

A 332 hrivnya minimális nyugdíj azonban csak azoknak jár, akik a jogosultsághoz szükséges munkaviszonnyal rendelkeznek, vagyis nők esetében 20, férfiak esetében 25 ledolgozott évvel. Akik nem rendelkeznek ilyen munkaviszonnyal, azok kisebb összegű nyugdíjat kaphatnak. Az 5 évnél kisebb munkaviszonnyal rendelkezőknek pedig egyáltalán nem számítanak fel öregségi nyugdíjat, ők csak szociális támogatást kaphatnak. Ugyanakkor a húsz, illetve huszonöt évnél hosszabb munkaviszonnyal rendelkezők járandósága évenként 1 százalékkal emelkedik.

Mivel nagy összegek kifizetéséről van szó, a korábbi és emelt összegű nyugdíjak közötti különbözetet háromhavi részletekben folyósítják, mégpedig az áprilisi nyugdíjhoz a januári, a májusihoz a februári, a júniusihoz a márciusi különbözetet fizetik ki.

-figyelő-