Növényvédelmi előrejelzés

2005. április 22., 10:00 , 223. szám

A gyümölcsösben megjelent az ún. bimbóevő bogár, aminek kártékony hatása következtében mintegy 3-5%-os kárra lehet számítani, de helyenként ez elérheti a 75%-ot is. A kártevő ellen való védekezést ezekben a napokban feltétlenül el kell kezdeni. A rovarölőszerek közül ajánlott a Bi 58 (vegyítési arány: 1liter/ha), az Aktara (0,6-0,8 kg/ha) és a Match (1liter/ha).

A gombabetegségek elleni védekezés szintén aktuális, pl. a lisztharmat, varasodás és monília ellen. Javallott gombaölőszerek: Horus 75WG 0,2kg/ha, Szkorp 0,2 kg/ha, Topáz 0,6 liter/ha. A szőlőkertben a metszést követően permetezzünk Nevikénnel (1l/60l víz).

Az őszieknél sajnos mostanra jelentkezik a levél- és gyökérrothadás, valamint a levélfoltosság és az üszök. Vegyszerezéskor ajánlott a kombinált védekezés, pl.: Alto Super 330 Ec (0,4-0,5 liter/ha), mely szer általánosan minden növénybetegség ellen javallott.

Aki eddig nem végezte el, az a vetést megelőzően csávázza be a kukorica és napraforgó magját, a vetésre szánt burgonyát. Csávázásra a Maxim (1l/tonna), valamint a Vitavax (2,5-3 l/tonna) szerek ajánlottak.

A Beregszászi Járási Növényvédelmi Osztály